ΕΛΛΑΔΑ

4+1 προτάσεις κρασιού από τα Cellier για τον Πασχαλινό οβελία

Η Κυριακή του Πάσχα, είναι ημέρα γαστριμαργικής γιορτής και πανηγυρικής λήξης της νηστείας. 

Παραδοσιακά, υπάρχει αρνί στη σούβλα ή τον φούρνο, πίτες και σαλάτες, αρκετά παρελκόμενα και πονοκέφαλος για τους οικοδεσπότες σχετικά με το τι κρασί ταιριάζει, σε ένα τόσο πλούσιο και λιπαρό γεύμα. 
Τα Cellier επισημαίνουν οτι το αρνί, κρέας με μεγάλο λιπαρό φορτίο και πλούσια γεμάτη γεύση, αποζητά κρασί με οπωσδήποτε υψηλή οξύτητα για να το ισορροπήσει και φυσικά μπόλικες καλοδουλεμένες τανίνες, για να παντρευτούν εις γάμου έρωτα με την πρωτεΐνη.
Τα Cellier προτείνουν τους καλύτερους συνδυασμούς με ερυθρά από τον Ελληνικό αμπελώνα, αλλά και ένα λευκό για όσους το τολμήσουν:

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ DAPHNE NERA 

Ξεκινάμε από τη δυτική Πελοπόννησο. Εκεί όπου το κτήμα Μερκούρη οινοποιεί μια από τις πιο αδικημένες ποικιλίες, την ιστορική μαυροδάφνη. Τυπικά πολύ τανική, χρειάζεται μαεστρία από τον οινολόγο για να δώσει καλό αποτέλεσμα. Έτσι αφού το κρασί ωριμάσει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια μας δίνει ένα λαμπερό γκρενά χρώμα, χαρακτηριστικό της ποικιλίας. 
Πολύπλοκο άρωμα αποξηραμένων φρούτων, σύκου, δαμάσκηνου, σταφίδας που συμπληρώνεται από νότες βοτανικές αλλά και καπνού. Το σώμα του είναι πλούσιο, ισορροπημένο, με αισθητή την παρουσία των τανινών, που θα βοηθήσουν πολύ στο να ισορροπήσει το αρνί. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι τα αρώματα καπνού και ξηρών καρπών που γεμίζουν το στόμα και αφήνουν μια πολύ μακριά επίγευση.

KITRUS SYRAH, ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ 

Ανηφορίζουμε στη Θεσσαλία, εκεί που η δεύτερη γενιά οινολόγων στο οικογενειακό οινοποιείο Καριπίδη, συλλέγει τα καλύτερα σταφύλια για το κοσμοπολίτικο Syrah. Απολαυστικό, αφού παραμείνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες, μας δίνει χρώμα πορφυρό με ιώδεις ανταύγειες, και πυκνό άρωμα μικρών κόκκινων φρούτων (κεράσι, βατόμουρο) σε συνδυασμό με βοτανικούς (μαύρο πιπέρι, θυμάρι) και γλυκούς χαρακτήρες (βανίλια, τρούφα, και πολύ κανέλα). Πλούσιο και γευστικό στόμα, με ευχάριστη δομή και ρωμαλέες τανίνες και που του προσδίδουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Θελκτική και μακράς διάρκειας επίγευση, που αναδεικνύει τους γευστικούς χαρακτήρες του οίνου.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ 

Το Πασχαλιάτικο αρνί ζητά ένα Ξινόμαυρο. Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών μας, έρχεται το βορειοελλαδίτικο και πλέον πολυβραβευμένο κτήμα Αλφα. Ένα σύνθετο κρασί, πλούσιο και εξόχως αρωματικό. Τα αμπέλια είναι ηλικίας άνω των 85 ετών και βρίσκονται στη θέση Χελώνες σε υψόμετρο 660 μέτρων στο Αμύντεο. Το κρασί παλαιώνει για δεκαοκτώ μήνες σε επιλεγμένα λεπτόκοκκα, γαλλικά δρύινα βαρέλια και δεκαοκτώ μήνες σε φιάλες. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση. Έχει ένα λαμπερό ρουμπινί χρώμα με έντονα ερυθρές ανταύγειες. Σύνθετο μπουκέτο με χαρακτηριστικά αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου και ντομάτας (σήμα κατατεθέν της ποικιλίας). Γεμάτο στόμα, εξαιρετικής ποιότητας φαινολικό δυναμικό (τανίνες), με ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση. Οίνος με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, αλλά γιατί κανείς να περιμένει;

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ «Λυρικός» PETIT VERDOT

Επιστρέφουμε στην κεντρική Πελοπόννησο και τον πατριάρχη παραγωγό της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, Παπαϊωάνου. Μια περισσότερο premium και ασυνήθιστη επιλογή, είναι μια ποικιλία του Bordeaux που όμως μάλλον αποδίδει καλύτερα σε περισσότερο ζεστά κλίματα. Το Petit Verdot, διαθέτει βαθύ χρώμα, αδιαπέραστο, σχεδόν μαύρο. Στη μύτη φέρνει σύνθετο άρωμα μαύρων φρούτων, κεράσι και βατόμουρα, που έρχονται να συμπληρώσουν ιδανικά οι έντονα ανθικές νότες βιολέτας. Ξεχωρίζει το δαμάσκηνο, το μελάνι, η πικρή σοκολάτα, η μέντα, και φυσικά το σήμα κατατεθέν της ποικιλίας, τα εξωτικά μπαχαρικά. Στο στόμα συναντάμε μέτριες οξύτητες με πολύ γεμάτο σώμα και άφθονες, υπέροχα δουλεμένες τανίνες που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Η επίγευση είναι ατελείωτη με έμφαση στο φρούτο και με μια γλυκιά αίσθηση. Αν μάλιστα το καρυκεύσετε το αρνί σας με ποικιλία ανατολίτικων μπαχαρικών, το κρασί αυτό είναι η επιλογή σας.

ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΑΣΥΡΤΙΚΟ WILD FERMENT 

Ποιος είπε ότι το κρέας δεν πάει με λευκό κρασί; Τολμήστε να το συνδιάσετε με αυτό το καταπληκτικό Ασύρτικο από την πλέον προβεβλημένη οινικά περιοχή της Ελλάδας, και θα μας θυμηθείτε! Στη Σαντορίνη, σε αυτόν τον τόσο αφιλόξενο τόπο για την αμπελοκαλλιέργεια, το Κτήμα Γαίας παράγει από τους ορεινούς αμπελώνες του Πύργου. Ένα κρασί με ελαφρύ χαρακτήρα βαρελιού, άφθονη ορυκτότητα και κοφτερή οξύτητα. Ο μούστος οδηγείται σε μικρές ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές, αλλά και σε καινούρια βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός. Εκεί, απλά αφήνεται η θερμοκρασία να ανέβει από μόνη της, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Ουσιαστικά από το σημείο αυτό και πέρα η σύγχρονη τεχνογνωσία, παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση. Η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει και εξελίσσεται από μόνη της αργά. Τα στελέχη των ζυμομυκήτων που θα καταφέρουν να επικρατήσουν, θα είναι και εκείνα που τελικά θα καθορίσουν – εν πολλοίς – το χαρακτήρα του νέου κρασιού. Αρωματικό, με εμφανή τα εσπεριδοειδή, αλλά και τις νότες ορυκτότητας του μοναδικού ηφαιστειογενούς εδάφους του νησιού. Δροσερό στο στόμα, με ευχάριστη οξύτητα και πολύ μακρά επίγευση που διαρκεί. Ένας άξιος πρεσβευτής του Ελληνικού κρασιού διεθνώς.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact