ΥΓΕΙΑ

8 συμπτώματα που δείχνουν νεφρική βλάβη

Τα νεφρά είναι από τα πλέον σημαντικά όργανα του σώματός μας και έχουν το μέγεθος μιας γροθιάς. Είναι δύο και βρίσκονται κάτω από τα τελευταία πλευρά, και κάθε μέρα φιλτράρουν 112 – 140 λίτρα αίματος.

Τα νεφρά είναι υπεύθυνα να κρατούν την ποιότητα του αίματος σταθερή, επιτρέποντας στο σώμα να λειτουργεί κανονικά. Αποτρέπουν την συσσώρευση των τοξινών και περιττών υγρών στο σώμα και κρατάνε σταθερά τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών. Επιπλέον, φτιάχνουν ορμόνες που βοηθάνε στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος, παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθάνε τα οστά να παραμείνουν δυνατά.

Αν τα νεφρά πάθουν βλάβη, τότε η υγεία του ατόμου απειλείται. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα της νεφρικής βλάβης για να παραμείνει το σώμα υγιές και δυνατό.

Τα πιο κοινά σημάδια μιας βλάβης στα νεφρά περιλαμβάνουν:

1. Αλλαγές στην ούρηση

Όταν τα νεφρά έχουν βλάβη, οι αλλαγές στην ούρηση μπορεί να είναι ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι.
Ίσως χρειαστεί να σηκώνεστε το βράδυ για να ουρήσετε.
Τα ούρα σας μπορεί να έχουν αφρό.
Ίσως ουρείτε πιο συχνά ή σε μεγαλύτερες ποσότητες, με ωχρά ούρα
Ίσως ουρείτε λιγότερο συχνά ή σε μικρότερες ποσότητες, με σκούρα ούρα.
Τα ούρα σας μπορεί να περιέχουν αίμα.
Ίσως νιώθετε πίεση ή έχετε δυσκολία να ουρήσετε.

2. Οίδημα
Αν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν φυσιολογικά, τότε δεν θα απομακρύνουν τα περιττά υγρά από το σώμα σας, που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια, στους αστραγάλους, το πρόσωπο ή τα χέρια.

3. Κόπωση
Όταν τα νεφρά είναι υγιή, παράγουν μια ορμόνη που αποκαλείται ερυθροποιητίνη. Αυτή η ορμόνη δίνει την εντολή στο σώμα να παράξει ερυθρά αιμοσφαίρια, που μεταφέρουν το οξυγόνο στα κύτταρα. Νεφρά που έχουν βλάβη παράγουν λιγότερη ερυθροποιητίνη, και έτσι υπάρχουν λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο. Οι μύες και ο εγκέφαλος κουράζονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα, οδηγώντας σε αναιμία.

4. Δερματικά εξανθήματα
Αν τα νεφρά δεν απομακρύνουν τις τοξίνες από την ροή του αίματος, η αυξανόμενη συσσώρευση τους μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό ή δερματικά εξανθήματα. Οι τοξίνες που συγκεντρώνονται στη κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν ξηρότητα και ερεθισμό στο δέρμα. Οι κρέμες και οι αλοιφές μπορεί να βοηθήσουν επιφανειακά το πρόβλημα, αλλά αν το εξάνθημα συνδέεται με νεφρική βλάβη, τότε βάζοντας μια δερματική κρέμα δεν θα λύσει το βαθύτερο και σοβαρό πρόβλημα.

5. Μεταλλική γεύση στο στόμα
Όταν συσσωρεύονται τοξίνες στη κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή, και ακόμα και να προκαλέσουν αλλαγή στη γεύση των τροφών. Αν παρατηρήσετε απώλεια όρεξης ή αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι νεφρικής βλάβης. Η αυξανόμενη συσσώρευση τοξινών μπορεί να προκαλέσει επίσης ναυτία και εμετό.

6. Δυσκολία στην αναπνοή
Η νεφρική βλάβη μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή με δύο τρόπους. Τα περιττά υγρά στο σώμα μπορεί να συσσωρευτούν στους πνεύμονες, και/η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να προκαλεί έλλειψη οξυγόνωσης των κυττάρων του οργανισμού.

7. Ζαλάδα και δυσκολία στη συγκέντρωση
Η αναιμία που σχετίζεται με νεφρική βλάβη, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν προσλαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης, ζαλάδες, και δυσκολία συγκέντρωσης.

8. Πόνος
Όσοι υποφέρουν από νεφρική βλάβη μπορεί να βιώνουν πόνο στην άνω περιοχή της πλάτης ή στην ίδια πλευρά με το νεφρό που έχει πρόβλημα. Λοιμώξεις των νεφρών και πέτρες στα νεφρά μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, συχνά με σπασμούς.

Για να κρατήσετε τα νεφρά σας σε καλή κατάσταση, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε κάποιες συμβουλές για τρόφιμε με ευεργετικές ιδιότητες για τα νεφρά.

πηγή: onmed.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact