ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αυξάνονται οι πιθανότητες για 4ο μνημόνιο»

Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μειώνουν και τις προσδοκίες για έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές. Αντιθέτως, αυξάνουν τις πιθανότητες για υποβολή της χώρας ένα τέταρτο μνημόνιο, σημειώνει ρεπορτάζ του Bloomberg λίγο πριν το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αυτό γιατί η ΕΚΤ αρνείται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα πριν την ανακοίνωση πιο ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση πριν την έναρξη των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος των λαϊκιστών θα κάνει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

jyly

«Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα νέο, τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει ο Nick Kounis, αναλυτής της ABN Amro.

Το περισσότερο που αναμένεται από το σημερινό Eurogroup είναι μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ακόμα κι αν επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία και το ΔΝΤ ξαναγυρίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα.

Η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει αυτά που ζητούν οι δανειστές ώστε να αποφύγει στάση πληρωμών τον Ιούλιο που λήγουν ομόλογα 6 δισ. ευρώ, απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Παράλληλα, η υπερφορολόγηση των εταιρειών και της μεσαίας τάξης έρχεται να προστεθεί στα δεινά της οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η απόδοση στα 2ετή ομόλογα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 9,95% την Παρασκευή, ενώ στο 10ετές άγγιξε το 7,85%.

bonds8

Κάποιοι ωστόσο βλέπουν και μια φωτεινή πλευρά, παρά τα ρίσκα που συνδέονται με ένα πιθανό τέταρτο μνημόνιο.

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές γιατί οι επενδυτές θα ζητήσουν ένα πολύ υψηλό premium ρίσκου, αναφέρει ο Daniel Gros, δ/ντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών. «Οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν όλο το εναπομείναν ιδιωτικό χρέος σε χαμηλά επιτόκια. Τότε η χώρα δεν θα κατέβαλε πληρωμές τεράστιων τόκων».

newmoney.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact