ΚΟΣΜΟΣ

Al Jazeera: Η οικονομία καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές της Τουρκίας

Η τουρκική λίρα σε συνεχή υποχώρηση έναντι του δολαρίου

Οι τουρκικές εκλογές είναι προ των πυλών και το Al Jazeera εκτιμά ότι: «H οικονομία θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην Τουρκία».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 24 Ιουνίου. Η τουρκική λίρα υποχώρησε πάνω από το 20% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος και διατυπώθηκαν προτροπές πολλές φορές προς την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να βοηθήσει την κατάσταση.

«Tόσο ο πληθωρισμός όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξάνονται. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το τουρκικό εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς το ποιος υποψήφιος φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες οικονομικές αβεβαιότητες. Ο Eρντογάν έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι θα αναλάβει πιο κυρίαρχο ρόλο στις οικονομικές πολιτικές αν κερδίσει την ισχυρή προεδρία. Έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις “ξένες δυνάμεις” για την πτώση της λίρας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, κατηγορώντας τις ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την οικονομία» σημειώνει το αραβικό δίκτυο.

Η οικονομική ανάπτυξη του προηγούμενου έτους ήταν 7,4%, η δεύτερη καλύτερη μετά την Ιρλανδία από τα 37 μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Τουρκία διατήρησε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαίνεσε πρόσφατα τον ρυθμό ανάπτυξης της Τουρκίας, αλλά προειδοποίησε για πιθανή «υπερθέρμανση» – μη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία της Τουρκίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,3% το 2018 και το 2019. Αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η ανάπτυξη στην Τουρκία έχει προκύψει μέσω φορολογικών περικοπών, κυβερνητικών κινήτρων – ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών – και υπερβολικού δανεισμού, ο οποίος οδηγεί στον πληθωρισμό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 11,9% πέρυσι, ο υψηλότερος από το 2004.

Επίσης οι ξένες επενδύσεις έχουν επίσης πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, με τους αναλυτές να αναφέρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση ως τους κύριους λόγους για την πτώση. Ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στόχος για το υπόλοιπο του έτους θα είναι να αυξηθεί η οικονομία της Τουρκίας με ταχύτερο ρυθμό, ενώ παράλληλα προέβλεψε ρεκόρ τουριστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καθώς τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν τις εκστρατείες τους, θα εξαρτηθεί από τους Τούρκους ψηφοφόρους να επιλέξουν σύντομα ποιος θα έχει την εντολή να προσφέρει ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, καταλήγει το Αl Jazeera.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact