ΚΟΣΜΟΣ

«Απαράδεκτες και απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης των Παλαιστίνιων κρατουμένων»

Έκκληση του Μαρουάν Τουμπασί στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες

Απαράδεκτες και απάνθρωπες χαρακτήρισε τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ, ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπασί με αφορμή την απεργία πείνας που πραγματοποιούν «εδώ και 11 ημέρες 1.800 Παλαιστίνιοι πολιτικοί φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές», όπως ανέφερε ο ίδιος. Ο κ. Τουμπασί παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τα βασικά αιτήματα των απεργών με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

Σκιαγραφώντας αναλυτικά τα κύρια αιτήματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ, ανέφερε: Ζητούν τήρηση των δικαιωμάτων τους ως κρατουμένων, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διατροφή και ενημέρωση, επαφή με τους νομικούς εκπροσώπους τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα, κατάργηση της απομόνωσης σε ειδικά κελιά και τερματισμό χρησιμοποίησης τους ως πειραματόζωων σε υπό δοκιμή φάρμακα.

«Αυτοί οι κρατούμενοι είναι αγωνιστές κατά της κατοχής, για δίκαιη ειρήνη και τερματισμό του πολέμου και όχι εγκληματίες», τόνισε ο κ. Τουμπασί και έκανε λόγο για βασανιστήρια, άθλιες συνθήκες κράτησης, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, διαφορετική και δυσμενή αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους άλλους κρατούμενους, ρατσιστική μεταχείρισή τους, καθώς και για μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους ως κρατουμένων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Σημείωσε δε πως στη «Συμφωνία του Όσλο του 1993 προβλέπεται η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και τώρα ζητάμε και επιμένουμε να σταματήσει ο αργός θάνατος για τους φυλακισμένους».

Επισήμανε πως «η πολιτική συλλήψεων ξεκίνησε από το 1967 και συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, με 800.000 Παλαιστίνιους να έχουν φυλακιστεί όλο αυτό το διάστημα και 210 να έχουν σκοτωθεί μέσα στις φυλακές».

Σήμερα, ανέφερε ότι ανάμεσα στους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές του Ισραήλ «βρίσκονται 13 βουλευτές της παλαιστινιακής Βουλής, 28 δημοσιογράφοι, 300 παιδιά κάτω από 16 χρονών και 500 που δεν έχουν δικαστεί και δεν τους έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες». Παρατήρησε, μάλιστα, πως την τελευταία χρόνια οι συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές έχουν χειροτερεύσει.

Ο κ. Τουμπασί αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για την ενημέρωση του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Όπως είπε, χθες παρέδωσε χθες στο προεδρείο της Βουλής υπόμνημα του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου για τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές καθώς και τα αιτήματά τους, είχε συναντήσεις για το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών και έχει προγραμματίσει ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων.

Σήμερα στην Παλαιστίνη πραγματοποιείται γενική απεργία, ενώ για αύριο έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις, αλλά . Επίσης, όπως είπε, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε πολλές «δυτικές» πρωτεύουσες σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας.

Τέλος, ο κ. Τουμπασί απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστίνιων στις φυλακές του Ισραήλ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact