ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά…με αίμα!

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία πρότεινε ο ESM, αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup. Ενώ η συζήτηση για το χρέος, παραπέμπεται για το 2018 όπως είχε ζητήσει ο Βόλφκανγκ Σόϊμπλε.

Οπως αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να εξετάσουν την εφαρμογή βαθύτερων μέτρων για το χρέος πριν τα μέσα του 2018, δηλαδή μετά το τέλος του Μνημονίου, και μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα.

«Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που έχει γίνει για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ιδιαίτερα καλωσόρισε τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, που επιτρέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Σε ότι αφορά την παραμονή του ΔΝΤ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερούν Νάισελμπλουμ σημείωσε:

Ερ.»Υπάρχει φαύλος κύκλος για το ΔΝΤ. Γερμανία και Ολλανδία δεν συμφωνούν μέχρι να συμφωνήσει το ΔΝΤ».

Απ: «Δεν εξαρτάται από μας. Εξαρτάται από την Ελλάδα δηλαδή να κλείσει τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Τότε θα συνεχίσουμε, αλλιώς πρέπει να επιστρέψουμε. Η εντολή είναι να πετύχουν Θεσμοί – Ελλάδα την τεχνική συμφωνία. Δεν αοπτελεί προαπαιτούμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ. Θέλουν να κλείσει η β” αξιολόγηση και μετά θα αποφασίσουν».

Το 2017 η β΄αξιολόγηση

Σε ότι αφορά την αξιολογήση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί το ερχόμενο έτος, καθώς «ρεαλιστικά» δεν διαφαίνεται πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος του Δεκεμβρίου.Τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», προσθέτοντας ότι τα κλιμάκια των θεσμών είναι έτοιμα να επσιτρέψουν άμεσα στην Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Οι προτάσεις του ESM

Τα βήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους παρουσίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ:»Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι” αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.Τρία μέρη:α’) Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.β’) Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.γ’) Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο.

Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.
Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact