ΕΛΛΑΔΑ

Αποστολή στις ΗΠΑ για τα F-16! Ποιοι πάνε και γιατί

Αποστολή στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16! Μόνο που η αποστολή δεν θα ΄ναι ελληνική, αλλά αμερικανική. Στελέχη του Office of Defense Cooperation (ODC), θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ προκειμένου να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας και ελπίζουμε τελικής πρότασης για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16.

Το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει αυτή η πρόταση να διαμορφωθεί είναι δεδομένο:

Εκσυγχρονισμός 85 αεροσκαφών, με κόστος που δεν θα ξεπερνά το 1,1 δις ευρώ και αποπληρωμή σε 10 χρόνια. Γρίφος με τις θέσεις που μέχρι τώρα τουλάχιστον έχουν εκφράσει οι Αμερικανοί. Ειδικά η απαίτηση για καταβολή ποσού που κυμαίνεται από 800 εκατομμύρια έως 1 δις ευρώ μέχρι το 2020 φαίνεται ότι έχει μηδενικές πιθανότητες αποδοχής από την ελληνική πλευρά.

Οι Αμερικανοί θα κάνουν μία τελική σύσκεψη για να διαμορφώσουν τη θέση τους και σ΄ αυτή θα συμμετάσχουν και τα μέλη του ODC.

Δεδομένο είναι πως ο στόχος της 31ης Ιανουαρίου που είχε τεθεί ως χρονικό όριο “κλεισίματος της συμφωνίας”, απομακρύνεται. Έτσι κι αλλιώς σιωπηρά άπαντες στην ΠΑ παραδέχονται πως θα ΄ναι ικανοποιημένοι αν το θέμα τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο. Ακόμη κι αυτό πάντως με τα σημερινά δεδομένα δείχνει δύσκολο.

Μπορεί να “χαλάσει” το πρόγραμμα; Μέχρι πρόσφατα αυτό το ενδεχόμενο δεν συζητιόταν καν, κυρίως όμως επειδή η συμφωνία είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο και αυτό το λεγόμενο “πολιτικό επιχείρημα” φαίνεται να ξεθωριάζει. Όπως λένε κάποιοι αυτό που κυρίως “καίει” την αμερικανική κυβέρνηση τώρα είναι να τελειώσει η Αθήνα το θέμα των Σκοπίων. Τα εξοπλιστικά ενδιαφέροντα της Ουάσινγκτον έχουν περάσει προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα.

Πηγή : militaire.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact