ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοψίες στη Δυτ. Αττική -Καταστράφηκαν 441 σπίτια & 112 επιχειρήσεις [εικόνες]

Ανείπωτο πόνο, οργή, απόγνωση αλλά και τεράστιες υλικές ζημιές στη Δυτική Αττική άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες της Τετάρτης. 

Εχουν περάσει 96 και πλέον ώρες από την ημέρα που ορμητικοί χείμαρροι νερού και λάσπης σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους, παρασύροντας στο θάνατο 19 ανθρώπους και καταστρέφοντας ό,τι άλλο βρέθηκε μπροστά τους. 

Οι κάτοικοι της περιοχής θρηνούν για τους συμπολίτες τους και καρδιοχτυπούν για τους τρεις αγνοούμενους. Βρίσκονται, όμως, και σε απόγνωση και λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, καθώς και για τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν. 

Ο πρώτος υλικός απολογισμός σοκάρει. Μέχρι στιγμής, τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν διενεργήσει 770 αυτοψίες σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Δήμο Μεγαρέων. Οπως φαίνεται από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, 441 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν αποζημίωσης στις τρεις αυτές περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για 112 επιχειρήσεις… Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 770 αυτοψίες και όπως φαίνεται 644 κτήρια (συνολικά) δικαιούνται αποζημίωσης. 

Πιο συγκεκριμένα 

Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.
Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ετσι, ο ήδη μακρύς κατάλογος αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο… 

Ποια είναι τα τρία τελευταία θύματα

Ο 38χρονος οδηγός φορτηγού Γιάννης Ρούμελης, ο 59χρονος κυνηγός Δημήτρης Δημητρόπουλος και ο 29χρονος επίσης οδηγός Πέτρος Κολέτσης είναι τα τρία τελευταία πρόσωπα που συμπληρώνουν τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες.

Το πρωί του Σαββάτου, εντοπίστηκε αρχικά η σορός του 38χρονου Γιάννη Ρούμελη από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης της πυροσβεστικής σε επιχείρηση, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας.


Ο άτυχος οδηγός του φορτηγού

Η νταλίκα του άτυχου οδηγού είχε κοπεί στα δύο από την ορμή του νερού την Τετάρτη. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε θαμμένος κάτω από λάσπη και μπάζα και ανασύρθηκε έπειτα από μία ιδιαίτερη δύσκολη επιχείρηση, καθώς υπήρχε και διαρροή υγραερίου.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν στον κόλπο της Ελευσίνας, από σκάφος του Λιμενικού, πίσω από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη οι σοροί του 59χρονου κυνηγού Δημήτρη Δημητρόπουλου και του 29χρονου Πέτρου Κολέτση. Η μία από τις σορούς μάλιστα είχε σφηνωθεί σε δύσβατο σημείο στον βυθό της θάλασσας και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων αποστολών προκειμένου να ανασυρθεί.

«Βουνό» τα προβλήματα 

Οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να θάβονται κάτω από τόνους λάσπης και τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και μια σειρά προβλημάτων. 

Τόσο η ηλεκτροδότηση όσο και η υδροδότηση δεν έχουν αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να δίνουν μια «μάχη» που δεν μπορεί να κερδηθεί. 

Δήμαρχος Μάνδρας: «Δεν μπορούμε να θάψουμε τους νεκρούς μας»

Νωρίτερα, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 2.000 νοικοκυριά στη Μάνδρα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, καθώς έχουν ζημιές που δεν επιδιορθώνονται. 

«Δεν μπορούμε να θάψουμε τους νεκρούς μας», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Κριεκούκη, σημειώνοντας ότι ο δρόμος είναι «κομμένος» από 4 βυτιοφόρα που έχουν θαφτεί στη λάσπη. «Πού είναι το έργο της Αθηνών-Θηβών;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως η γραφειοκρατία καθυστερεί την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εξαγγελθεί.

Πού πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες 

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα τις υπηρεσίες και τους τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους θα πρέπει να απευθύνονται οι πλημμυροπαθείς για ανάγκες σίτισης, στέγασης αλλά και για καταγραφή των ζημιών.

Για ανάγκες σίτισης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στη Νέα Πέραμο: στο Κοινοτικό Κατάστημα (οδός 25ης Μαρτίου 11), τηλ.: 22960-32640 και 34520

Στη Μάνδρα: στο Δημαρχείο (οδός Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα 45), τηλ.: 2132014900-950-951-945

Για ανάγκες στέγασης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στους κατά τόπους Δήμους.

Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78 – Ελευσίνα

Τηλ. Επικ/νιας: 213 2047088 / 086

Λοιπά σημεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών και πληγέντων:

Στους κατά τόπους Δήμους.

Φωτογραφίες: InTime News, Eurokinissi 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact