ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Στόχος η συμφωνία μέχρι αρχές Μάη

Συνεδρίασε η νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, λίγες ώρες μετά την αναδιάταξη του οικονομικού επιτελείου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής ομάδας που θα ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. Το νέο ορόσημο στις συνομιλίες με τους πιστωτές είναι η 11η Μαΐου οπότε προγραμματίζεται εκ νέου συνεδρίαση του Eurogroup, άρα -επί της ουσίας- οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν στη διάθεσή τους περίπου δέκα μέρες για να συγκροτήσουν ένα σχέδιο συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Στη συνάντηση μετείχαν και υπουργοί που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση όπως οι κύριοι Σταθάκης και Παππάς, καθώς και ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης. Λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ και μετά το τέλος της σύσκεψης ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group με επικεφαλή τον κ. Χουλιαράκη.

«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών.

Στα χέρια του Τσίπρα διαπραγμάτευση και Ελλάδα 

Την κατάσταση στα χέρια του παίρνει ο πρωθυπουργός. Επιδιώκει συμφωνία εντός του μήνα. Μεγαλύτερος και ενεργός ρόλος σε επίπεδο αρχηγών. Μετά την επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ θα ακολουθήσει και άλλος γύρος τηλεφωνικών διαβουλεύσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και με την κυβέρνηση να επιδιώκει λύση και άρα ροή χρηματοδότησης μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει οτι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα με τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη. «Το ζητούμενο είναι η πολιτική λύση» σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και γι αυτό το λόγο από το Σάββατο είχε οριστεί το τηλεφωνικό ραντεβού με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πληροφορίες θέλουν η κυρία Μέρκελ μετά την επταμερή αλλά και το τετ α τετ της με τον Αλέξη Τσίπρα πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, να παίζει ρόλο κλειδί με στόχο τη λύση και τη συμφωνία των εταίρων με την Ελλάδα. «Υπάρχει ανοικτός δίαυλος σε κάθε εμπλοκή να βρίσκεται διέξοδος» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και συμπληρώνουν πως «η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η ενδιάμεση συμφωνία και να αρχίσει η προετοιμασία για την συμφωνία του Ιουνίου. Δηλαδή απελευθέρωση των χρηματοδοτικών εργαλείων για να πάμε έως το τέλος Ιουνίου.»

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact