ΕΛΛΑΔΑ

Τα Δύο Σενάρια Για Την Τύχη Των Ελλήνων Στρατιωτικών Στην Τουρκία

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη από τον τουρκικό Στρατό, στον Έβρο.

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης θα παραμείνουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατούνται, μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα βρεθούν ενώπιον Τούρκου δικαστή για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Η μόνη «σίγουρη» κατηγορία που αποδίδεται στους Έλληνες στρατιωτικούς είναι η «είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ότι κατηγορούνται και για «απόπειρα κατασκοπείας», όπως επιμένουν να αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Πάντως, το ποιες κατηγορίες θα τους αποδοθούν τελικά θα φανεί τη Δευτέρα.

Τα δύο σενάρια

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται το «κλειδί» για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, που έχει στοιχεία διπλωματικού θρίλερ.

Έτσι, λοιπόν, αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα, θα επεκτείνουν το κατηγορητήριο εναντίον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την παράταση της κράτησής τους στην Τουρκία.

Μάλιστα, αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά πιθανό οι δύο στρατιωτικοί να «εγκλωβιστούν» στην Τουρκία για πολλές εβδομάδες, καθώς θα οριστεί τακτική δικάσιμος για όσα τους αποδίδονται, η οποία όμως είναι δεδομένο ότι θα καθυστερήσει αρκετά, καθώς τα δικαστήρια στη γείτονα χώρα είναι «γεμάτα» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αυτό είναι το ένα -απευκταίο- σενάριο για την τύχη του ανθυπολοχαγού και του λοχία, το οποίο πολλοί μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να συνδεθεί με κάποιον τρόπο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητά επανειλημμένως την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα κατηγορηθούν τη Δευτέρα μόνο για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και άλλα μικρότερα αδικήματα (όπως, π.χ., «υποψία για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων), και όχι για κατασκοπεία. Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι πιθανότατα θα καταδικαστούν σε κάποιους μήνες φυλάκισης με αναστολή ή θα απελευθερωθούν άμεσα και θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Άρα, όλα δείχνουν ότι την προσεχή Δευτέρα θα έχουμε μια σχετικά ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή την -αν μη τι άλλο- περίεργη υπόθεση.

«Έπεσαν σε αντιφάσεις οι Έλληνες»

Πάντως, ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να επιμένει στην κατηγορία περί κατασκοπείας. Το Σάββατο, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ανέφερε ότι η ανάκριση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έγινε με βάση την κατηγορία για κατασκοπεία, ενώ ταυτόχρονα μετέδωσε την «πληροφορία» ότι ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας έπεσαν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, και ότι γι” αυτόν ακριβώς τον λόγο η έρευνα θα συνεχιστεί.

Κάποια άλλα τουρκικά ΜΜΕ μίλησαν με έμφαση για τα «τρία κινητά» που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες στρατιωτικοί, ωστόσο έτσι κι αλλιώς ο ανθυπολοχαγός στην κατάθεσή του ανέφερε ότι τόσο αυτός όσο και ο λοχίας είχαν πάνω τους τα δύο προσωπικά κινητά τους, αλλά και ένα της υπηρεσίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact