ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής: Πύρινη κόλαση σε Βαρνάβα, Κάλαμο και Καπανδρίτι

Δέος προκαλεί η καταστροφική μανία της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα από τις 16:30 την Κυριακή (13/08/2017) μέχρι και αυτή την ώρα στην περιοχή ανάμεσα στον Κάλαμο και τους Αγίους Αποστόλους, με τα μέτωπα να επεκτείνονται στις περιοχές του Βαρνάβα και του Καπανδριτίου.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας μπαράζ σοβαρών αναζωπυρώσεων, με κυριότερες εστίες στην περιοχή του Καπανδριτίου, αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στην ανατολική Αττική, όπου η φωτιά πλέον μαίνεται επί 24 ώρες.

Το πρώτο μέτωπο εντοπίζεται κοντά στους οικισμούς Μετόχι Ρη και Μικροχώρι, στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου, όπου απειλούνται σπίτια. Η φωτιά καίει το μεγάλο δάσος στους λόφους και στη χαράδρα που χωρίζει Κάλαμο και Καπανδρίτι.

Το δεύτερο σημαντικό μέτωπο βρίσκεται κοντά στον οικισμό Βλαστός και κινείται προς το χωριό Σέσι Γραμματικού, στην παραλιακή ζώνη.

Τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς

Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική.
«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι», τόνισε, «είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».
Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.
Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Η φωτιά, πάντως, είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμότητα που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας (14/08/2017), σώα και ασφαλής εντοπίστηκε μία γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί νωρίτερα στο σπίτι της στο Καπανδρίτι. Ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου κ. Ντάτσης τόνισε πως η γυναίκα ήταν στο σπίτι της στην οδό Βάρναλη, όπως τον ενημέρωσε ο άνδρας της.

Εν τω μεταξύ, η φωτιά προσέγγισε μοναστήρι που βρίσκεται στο Μετόχι Καπανδριτίου και οι φλόγες απειλούν τα κτίσματα. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Αναλήψεως, η οποία έχει ήδη εκκενωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς σε έναν γκρεμό, ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωσή της στην περιοχή του Καπανδριτίου.

Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ενδεικτικά, στα ενεργά μέτωπα επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 58 ατόμων, 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα ΟΤΑ, 6 υδροφόρες τις ΕΥΔΑΠ, 3 χωματουργικά μηχανήματα, ενώ από αέρος δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact