ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή ανάμεσα σε κυβέρνηση και Cosco – Ο Δρίτσας κάνει «γκάφες», ο Αλέξης βάζει πλάτες

Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ο Θοδωρής Δρίτσας επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή ανάμεσα σε κυβέρνηση και Cosco για την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Δρίτσας οι αλλαγές έγιναν από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και το υπουργείο Ναυτιλίας «με κριτήριο όχι συμβατικό αλλά με κριτήριο ορθής νομοθέτησης προέβη σε αλλαγές που δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνημένων όρων και κανόνων». Μάλιστα, απευθυνόμενος σε συναδέλφους του βουλευτές είπε «νομικοί είστε, σταματήστε να σπεκουλάρετε για το αν η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες αλλαγές «διαβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν ήρθαν ξαφνικά».

«Δεν έκανε στα μουλωχτά κίνηση η κυβέρνηση. Δεν έγιναν οι αλλαγές για να αποκρύψουν τίποτα. Χθες στην επιτροπή προτάθηκε στην ακρόαση φορέων να κληθεί και η COSCO. Η Cosco δεν ήρθε και αντ’ αυτού έστειλε αυτή την επιστολή. Δεν θα την κρίνω γιατί σέβομαι τη συμφωνία μας και τις προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα. Εσείς θα την κρίνετε» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος έκανε λόγο για φιλολογία ότι «δήθεν η κυβέρνηση παραβιάζει τις συμφωνίες της».

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε πως το κείμενο σύμβασης παραχώρησης, όπως καταρτίστηκε το Δεκέμβριο 2015 και αναρτήθηκε, αποτέλεσε την βάση για την διαγωνιστική διαδικασία και είναι απολύτως δεσμευτικό εκτός αν συναινετικά το Δημόσιο προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις με τον παραχωρησιούχο. «Κανείς δεν μπορεί να φέρει αλλαγή» πρόσθεσε.

Πυρά από αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού ναυτιλίας, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια να λέει στην κυβέρνηση πως «η επιστολή της Cosco σας εκθέτει».

«Δεν δεχόμαστε να ξεκινήσει η διαδικασία αν ο υπουργός δεν φέρει αυτό που εσείς λέτε κομψά τεχνικές βελτιώσεις» είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «πριν ξεκινήσει η όποια συζήτηση πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά ζητήματα. Οφείλει άμεσα ο υπουργός να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει ή όχι εμπλοκή με την εταιρεία. Τι ακριβώς συμβαίνει».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ανέφερε ότι «είναι πρωτοφανές μια εταιρεία να αμφισβητεί την αξιοπιστία μιας κυβέρνησης. Είτε από αφέλεια ή σκόπιμα η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Με το κλίμα κατάρρευσης στην πραγματική οικονομία είναι κρίσιμο η δημιουργία αντιεπενδυτικού κλίματος. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία της κυβέρνησης γι’ αυτό θέλουμε εγγυήσεις ότι η συζήτηση έχει υπόσταση».

«Η μπότα του κεφαλαίου δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε αλλαγή. Συμφωνείτε εις βάρος των εργαζομένων και της χώρας. Όλα όσα λέγονται είναι κωμωδία για τα μάτια του κόσμου» είπε, εξάλλου, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Τελικά, η συνεδρίαση διακόπηκε μέχρι να δοθούν από την κυβέρνηση οι νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Καλύπτει τον Δρίτσα το Μαξίμου – Τα σενάρια για ανασχηματισμό

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, δείχνει να καλύπτει τον Θοδωρή Δρίτσα.

Η κυβέρνηση παίρνει πάνω της το θέμα των αλλαγών, υπογραμμίζοντας σε αυστηρό τόνο ότι αυτές αφορούν καθαρά στις νομοτεχνικές βελτιώσεις και όχι στην ουσία των όρων της σύμβασης.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως η επιστολή της Cosco κινήθηκε σε λάθος γραμμή αφού συνομιλητές της είναι το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση και όχι η Βουλή.

Όσον αφορά, πάντως, στα σενάρια ανασχηματισμού που φέρουν τον υπουργό Ναυτιλίας να μένει εκτός κυβέρνησης εξαιτίας του αλαλούμ και την εμπλοκή με την Cosco, για το Μαξίμου -σύμφωνα με τις πληροφορίες του star.gr- δεν φαίνεται να υφίσταται θέμα επί του παρόντος.

Όμως, ως γνωστόν οι ανασχηματισμοί και οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται.

Γεροβασίλη: Ανύπαρκτο το ζήτημα με την Cosco
Τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου στον κ. Δρίτσα επιβεβαίωσε και η Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Ναυτιλίας κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτο ζήτημα» και στέλνοντας το μήνυμα ότι «η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact