ΚΥΠΡΟΣ

Εν πλω προς Κύπρο το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

Με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται στο ζενίθ της και εν μέσω των διαβουλεύσεων για το τι μέλλει γενέσθαι με την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων και τη Σύνοδο της Βάρνας, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήδη όπως είχε προγραμματιστεί, τα δύο ερευνητικά σκάφη που θα διενεργήσουν έρευνες εντός του Οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της ExxonMobil, αναμένεται τις επόμενες ώρες να βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ήδη τo Ocean Investigator απέπλευσε από το Λαύριο γύρω στις 10 και 30 το πρωί. Μέχρι αύριο θα είναι Κύπρο. Την ίδια ώρα το Med Surveyor παραμένει στα ανοιχτά του Ισραήλ όπου διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της γείτονας χώρας και αναμένεται πως τις επόμενες ώρες ή μέρες θα αποδεσμευθεί για να βάλει πλώρη για το Οικόπεδο 10.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας δεσμεύτηκε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι τα δυτικά της Πάφου η οποία ωστόσο δεν συμπίπτει σε κανένα σημείο με τη δεσμευμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή για τη διενέργεια ερευνών για λογαριασμό της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10.

H τουρκική Navtex δεσμεύει τις εν λόγω περιοχές για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλειας η Navtex αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε ξανά τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η αντίδραση από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα ήταν άμεση με έκδοση Antinavtex που επισημαίνει πως η Navtex με αριθμό 0369/18 δεν εγκρίθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφιστά την προσοχή των ναυτιλλομένων ενώ επισημαίνει εκ νέου πως ο νόμιμος σταθμός για έκδοση Navtex εντός της Κυπριακής ΑΟΖ είναι το JRCC Λάρνακας και το Ράδιο Κύπρος.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact