ΑΠΟΨΕΙΣ

Η έννοια της αποτροπής για το οποίο μιλούν συνεχώς στα κανάλια απόστρατοι αξιωματικοί και διάφοροι αναλυτές

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Αποτροπή

Μερικές σκέψεις μου σχετικά με το θέμα της αποτροπής, για το οποίο μιλούν συνεχώς στα κανάλια απόστρατοι αξιωματικοί και διάφοροι αναλυτές:

• Πρέπει να ορίσουμε ΑΚΡΙΒΩΣ τι εννοούμε ως αποτροπή. Έχω την εντύπωση ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται κάτι διαφορετικό.

• Δυστυχώς, έχω την αίσθηση ότι αυτό συμβαίνει και σε ανώτατο πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο. Κακές συμβουλές κακών συμβούλων δεν απαλλάσσουν τον συμβουλευόμενο.

• Αφού ορισθεί η έννοια της αποτροπής, θα πρέπει στη συνέχεια να προσδιοριστούν οι παράγοντες που συντελούν ώστε να επιτυγχάνεται αποτροπή. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν άνθρωποι που ξέρουν. Οι αυτοσχεδιασμοί είναι επικίνδυνοι.

• Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην έννοια της αποτροπής, ανάλογα με την ψυχοσύνθεση, το γνωστικό υπόβαθρο και την εμπειρία καθενός.

• Αν παίζεις με την Μπάγιερν ή την Μπαρτσελόνα, πώς αντιλαμβάνεσαι την προσπάθεια αποτροπής του γκολ; Άλλος θα παίξει 6-4-0 με παθητική άμυνα, άλλος 5-4-1 με διπλή ζώνη άμυνας και αντεπιθέσεις, κι άλλος 4-4-2 με πίεση από το κέντρο του γηπέδου. Ανάλογα με τον προπονητή και τους παίχτες που έχει η ομάδα. Κι άλλος θα εξουδετερώσει τους παίχτες της Μπάγερν ή της Μπαρτσελόνα, ρίχνοντας πχ καθαρτικό στα νερά της αντίπαλης ομάδας. Δεν έχει σημασία ο τρόπος αλλά το αποτέλεσμα.(χρησιμοποίησα τον Βαυαρικό και Καταλανικό σύλλογο γιατί κυριαρχούν στο παγκόσμιο επιθετικό ποδόσφιρο)

• Άλλο πράγμα η αποτροπή και άλλο ο κατευνασμός του αντιπάλου. Αυτό δεν είναι αποτροπή.

• Δυστυχώς έχουμε βαφτίσει την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την ατολμία ως ψυχραιμία και σύνεση.

• Κάποιοι θεωρούν ότι το να έχουμε ισχυρά οπλικά συστήματα και να κάνουμε παρελάσεις είναι επαρκής αποτροπή. Αν ο αντίπαλος αντιλαμβάνεται ότι δεν έχεις βούληση να τα χρησιμοποιήσεις, δεν υπάρχει καμία αποτροπή.

• Οι ανεπαρκείς και λανθασμένοι χειρισμοί μας για τους 2 αιχμάλωτους σε καιρό ειρήνης στελέχη μας, δεν λειτουργούν θετικά στο ηθικό των στελεχών μας. Και το ηθικό των στελεχών είναι σημαντικός παράγοντας αποτροπής.

• Το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και η συμβολή τους σε θέματα λαθρομετανάστευσης δεν είναι και τόσο καλή αποτροπή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν για συγκεκριμένο λόγο κι έχουν συγκεκριμένη αποστολή.

• Η αποτροπή πρέπει να έχει και επιθετικό χαρακτήρα, όχι μόνο αμυντικό. Αν, παρά τις προσπάθειες αποτροπής, ο αντίπαλος πετύχει αποτέλεσμα, τότε η συνέχιση της αποτροπής μπορεί να επιτευχθεί είτε με επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση (πχ ανακατάληψη εδάφους) είτε με άλλο τετελεσμένο ίσου ή μεγαλύτερου μεγέθους.

• Η αποτροπή δεν είναι μόνο στρατιωτική, ούτε επιτυγχάνεται μόνο σε διπλωματικό επίπεδο. Απαιτείται πλήρης και αρμονική κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού και όλων των δυνάμεων του κράτους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η εθνική ομοψυχία, το υψηλό ηθικό του πληθυσμού και φυσικά οι ψυχολογικές επιχειρήσεις.

• Η τρομοκράτηση του πληθυσμού δεν συμβάλλει στην προσπάθεια αποτροπής. Αυτό αφορά δημοσιογράφους, ημιμαθείς αναλυτές και ύπουλες ιστοσελίδες. Απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα.

• Όσο κι αν θεωρούμε ότι οι διεθνείς οργανισμοί αδιαφορούν ή αδυνατούν να πετύχουν κάτι, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αν η Συρία ήταν στο ΝΑΤΟ, πόσο εύκολο θα ήταν για την Τουρκία να εισβάλει σε αυτήν; Οι διεθνείς οργανισμοί μας δίνουν πολλές επιλογές, δεν φταίνε όμως αυτοί αν εμείς δεν μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε.Αυτά για κάποιους άσχετους και ανεκδιήγητους που χωρίς γνώσεις τους φταίει μόνο το ΝΑΤΟ…

• Το ίδιο ισχύει και για τις οργανώσεις της ομογένειας. Έχουν δυνάμεις και δυνατότητες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

• Ίσως είναι η στιγμή ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ για την ανάδειξη κάποιου εθνικού ευεργέτη επιπέδου Αβέρωφ. Καλά τα πολιτιστικά ιδρύματα, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεται κάποιος εθνικός ευεργέτης που θα δώσει όραμα και θα συμβάλει έμπρακτα στην αποτροπή.

• Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να βγάζουμε Lessons Learned. Όταν βλέπουμε ότι κάποιες ενέργειες που επιλέξαμε για αποτροπή δεν είχαν αποτέλεσμα, είναι βλακώδες να επιμένουμε ξεροκέφαλα σε αυτούς και να μεγιστοποιούμε την παρακμιακή αποτροπή.

• Προσωπικές γνώμες και αναλύσεις άσχετων ή ανεπαρκώς καταρτισμένων ή παπαγαλίζοντων φερέφωνων που δε έχουνε σχέσεις με διεθνείς γνώσεις και εμπειρίες είναι επικίνδυνες και περισσότερο προκαλούν σύγχυση στον κόσμο παρά ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Δεν υπάρχει χώρος και δεν πρέπει να υπάρχει για προσωπική προβολή όταν διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα.

• Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα λειτουργεί πέρα και πάνω από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες είναι επιτακτική ανάγκη γιατί ο Ελληνισμός προσεγγίζει τα όρια του….

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact