ΚΟΣΜΟΣ

Έπεσαν οι μάσκες: Η Τουρκία συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα, εν γνώσει της Ρωσίας, εναντίον των Κούρδων στη Συρία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) στις 13 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν ότι τα στρατεύματά τους είχαν εισέλθει στη βόρεια Συρία και είχαν αρχίσει να εγκαθιστούν σημεία παρακολούθησης στην επαρχία Ιντλίμπ στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας της Αστάνα μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν.

Η επιχείρηση στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, προκειμένου να εδραιωθεί μια συνεχιζόμενη ανακωχή μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των μετριοπαθών ομάδων αντιπολίτευσης, ώστε οι διεθνείς δυνάμεις να αναγκάσουν τις δύο αντίπαλες ομάδες να συμφωνήσουν σε μια πολιτική λύση μέσω της διαδικασίας της Γενεύης.

Οι TSK ανακοίνωσαν ότι η τουρκική αποστολή ασκεί τα καθήκοντά της στην περιοχή «εντός των κανόνων δέσμευσης” που συμφώνησαν οι τρεις εγγυήτριες χώρες στην Αστάνα.

Η μετακίνηση της Τουρκίας στην Ιντλίμπ είναι η δεύτερη διασυνοριακή επιχείρηση των TSK στη Συρία μετά την περσινή επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», η οποία τελικά εξασφάλισε μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL).

Μία από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι αποτέλεσμα διεθνούς πρωτοβουλίας που περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή του συριακού καθεστώτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Δαμασκός δεν υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τη διέλευση των συνόρων από τις TSK στη Συρία, όπως συνέβη με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες σημαντικές χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν, επίσης, την υποστήριξή τους για την επιχείρηση στην Ιντλίμπ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την επιχείρηση, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι το πρόβλημα που έρχεται από τα σύνορα είναι το αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών της Συρίας μέχρι τώρα.

Μια ομοιότητα με την περσινή επιχείρηση είναι ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) είναι, επίσης, επί τόπου για να ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση 14 θέσεων παρατήρησης των TSK στο εσωτερικό της Συρίας. Πολλοί στην Άγκυρα πιστεύουν ότι η επιχείρηση στην Ιντλίμπ θα συνεχιστεί πολύ περισσότερο από την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», καθώς η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των διαφόρων ομάδων παραμένει πολύ εύθραυστη.

Μια άλλη δυσκολία στην επαρχία Ιντλίμπ είναι το γεγονός ότι ο Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ελέγχει το κέντρο της πόλης και τα περίχωρά του, με τους λίγους χιλιάδες ένοπλους τζιχαντιστές του. Τούρκοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι η εντολή στις TSK δεν είναι να παρέχουν ασφάλεια στην περιοχή και επομένως δεν προβλέπουν ένοπλες συγκρούσεις με τέτοιες ομάδες. Ωστόσο, τονίζουν επίσης ότι οι κανόνες εμπλοκής καθιστούν σαφές, ότι τα στρατεύματα που αναπτύσσονται στις ζώνες αποκλιμάκωσης θα είναι σε θέση να προστατευθούν και να ανοίξουν πυρ ενάντια σε πιθανές απειλές.
Η επιχείρηση στην Ιντλίμπ εξακολουθεί να είναι πολύ φρέσκια και οι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρουν πώς θα εξελιχθεί στην προσεχή περίοδο. Φυσικά, το κύριο ζήτημα εδώ είναι εάν οι TSK θα πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του HTS, καθώς η συνεχιζόμενη παρουσία αυτής της ομάδας μόλις μισή ώρα μακριά από τα σύνορα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι σαφές ότι δεν θα προσπαθήσουν αμέσως να σκουπίσουν τους τζιχαντιστές από την περιοχή, αλλά θα αφήσουν αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί εν ευθέτω χρόνω. Φυσικά, κανείς δεν αναμένει ότι αυτές οι ομάδες απλώς θα εξατμιστούν με την πάροδο του χρόνου στην περιοχή, αλλά ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να πεισθούν τελικά να καταθέσουν τα όπλα τους και να ενσωματωθούν στον άμαχο πληθυσμό.

Η προσδοκία της Τουρκίας είναι η επανέναρξη της διαδικασίας της Γενεύης στις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εργασίες για μια μεταβατική κυβέρνηση και τη δημιουργία ενός νέου Συριακού συντάγματος. Τελικά, ο μόνος τρόπος για να καταστεί η διαδικασία της Αστάνα ουσιαστική και παραγωγική είναι να ξεκινήσει ταυτόχρονα μια αποτελεσματική πολιτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του μακρόχρονου εμφυλίου πολέμου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Τόσκας: «Έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά δεν την έκανε δεκτή»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνέντευξη Τύπου του…

Χιλιάδες υπογραφές κατά του Ηλία Ψινάκη και καταπατητών – Ψηφίστε ΕΔΩ…

Πολίτες από όλη την Ελλάδα καλούν την κυβέρνηση…

Απίστευτος ο Καμμένος: Μόνο πέντε πνίγηκαν στην θάλασσα

Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί προέβη ο…

Εμπάργκο στον ΣΚΑΪ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία πρωτοφανή κίνηση επιβολής εμπάργκο στις εμφανίσεις…

Και αυτό προπαγάνδα είναι;

Οι φονικές πυρκαγιές σε Μάτι, Ραφήνα και Κινέτα…

Που είναι τώρα οι ΜΚΟ να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους; Άφαντοι επειδή δεν είναι πρόσφυγες;

Του Μάνου Χατζηγιάννη Στο σαιξπηρικό αριστούργημα “Οθέλλος” ο…

Το επόμενο μεγάλο ξεπούλημα με την Αλβανία…

Συνεχίζουμε με την επόμενη διαπραγμάτευση που έχουμε, με…
contact