ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Μέρκελ: Δεν έχω αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό -Τι είπε για τις επαναπροωθήσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε ότι έχει αλλάξει στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού από το καλοκαίρι του 2015. Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ ποσοστώσεων για κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Η Άγκελα Μέρκελ αρνείται ότι άλλαξε την προσφυγική της πολιτική σε συνέντευξή της στην Sächsische Zeitung, παραδεχόμενη ωστόσο ότι από το καλοκαίρι του 2015 και μετά αντλήθηκαν χρήσιμα διδάγματα για τη διαχείριση του προσφυγικού. Η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε εκ νέου των επιλογών της στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής, για την οποία έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις και εξαιτίας της οποίας είδε τα ποσοστά δημοτικότητας τόσο της ίδιας όσο και του κόμματός της να πέφτουν αισθητά στις δημοσκοπήσεις.

Η Άγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζει «συνεκτική» την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό από το καλοκαίρι του 2015. Όπως δηλώνει, «δεν έχω αλλάξει την πολιτική μου, αλλά έκανα πολιτική». Όπως διευκρινίζει, ούτε υπήρξε η αναγκαιότητα για μια αλλαγή πορείας και ούτε έχει πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο. Αυτό που κάνει είναι μια «συνεπής και λογική δουλειά εδώ και πάρα πολλούς μήνες» και υποστηρίζει ότι «μέλημά μου ήταν πάντα η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η καταπολέμηση των αιτιών φυγής, ώστε να μειωθεί κατά αυτό τον τρόπο ο αριθμός των προσφύγων».

Έμφαση στην καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν τη φυγή

Η Άγκελα Μέρκελ παραδέχεται πάντως ότι όλο αυτό το διάστημα από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση έπρεπε όλοι να «μάθουν» πως για να διατηρηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη θα πρέπει να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα και ότι θα πρέπει να μας απασχολήσουν περισσότερο οι αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές. Επιπλέον, έπρεπε αυτό το διάστημα να ρυθμιστούν και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία. Όπως υπογραμμίζει, «στόχος μας είναι να μην επαναληφθούν οι καταστάσεις του περασμένου χρόνου. Πετύχαμε όμως πράγματι μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους δώδεκα μήνες». Σύμφωνα με την καγκελάριο, το ζητούμενο τώρα στη Γερμανία είναι μια πιο συνεπής εφαρμογή των κανονισμών για την επαναπροώθηση όλων εκείνων των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου.

Η καγκελάριος τονίζει πάντως ότι για λόγους «ανθρωπιστικής ευθύνης» απέναντι στους πρόσφυγες που απειλούνται από πολέμους και τρομοκρατία θα πρέπει να καθιερωθούν «νόμιμες ποσοστώσεις», έτσι ώστε να κατανεμηθούν «κατάλληλα» σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Άγκελα Μέρκελ έχει κάνει επανειλημμένα λόγο για καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν τις προσφυγικές ροές. Σε αυτή τη γραμμή φαίνεται ότι κινείται η δημιουργία από τη γερμανική κυβέρνηση 34.000 θέσεων εργασίας σε Τουρκία, Λίβανο, Ιράκ και Ιορδανία, χώρες γειτονικές της εμπόλεμης Συρίας, όπως μεταδίδει ο δημοσιογραφικός όμιλος Funke, επικαλούμενος το γερμανικό Υπουργείο Αναπτυξιακής Πολιτικής. Μάλιστα, οι θέσεις εργασίας πρόκειται να ανέλθουν σε 50.000 έως το τέλος του χρόνου.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact