ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιστρέφει ο εφιάλτης του 2015»

Φαίνεται σαν να έχουμε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο: η ζώνη του ευρώ ανησυχεί και πάλι πως μια κρίση στην Ελλάδα θα διογκωθεί δυσανάλογα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να περικόψει ούτε ένα ευρώ επιπλέον, αναφέρει το Reuters.

Με τίτλο «πως λέμε το déjà vu στα ελληνικά» το δημοσίευμα του Reuters συγκρίνει την σημερινή κατάσταση με εκείνη που είχε διαμορφωθεί το 2015 ξεκινώντας με τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπάρχουν, ωστόσο, διαφορές σε σύγκριση με τη κατάσταση δύο χρόνια πριν όταν σε μια σειρά συναντήσεων «τελευταίας ευκαιρίας» για να ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης έφερε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και απείλησε τη ευρωζώνη με την πρώτη αποχώρηση.

Όταν οι υπουργοί συναντηθούν στο Eurogroup τη Δευτέρα θα υπάρξει λίγη ριψοκίνδυνη διπλωματία ή φόβος για αποτυχία, αναφέρει το Reuters καθώς υπάρχει ήδη πρόγραμμα. Η διαφωνία αυτή τη φορά είναι για τη συμμόρφωση και τους μελλοντικούς στόχους, προκειμένου να δοθεί η επόμενη δόση.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν ενημέρωση κατ’ ιδίαν πως η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί, ακόμη και αν αποτύχει να πάρει την επόμενη δόση, μέχρι τη προθεσμία του Ιουλίου για την αποπληρωμή των έως και 7,5 δισ.

«Αλλά δεν θα ήταν κοινότοπο να πούμε ότι μια ακόμη ανοιχτή διαμάχη με την Ελλάδα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ευρωζώνη τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με την προστατευτική πολιτική του Αμερικανού πρόεδρου, την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς που διεκδικούν την εξουσία σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Για αυτόν το λόγο, αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν ταχεία επίτευξη συμφωνίας, ενώ προειδοποιούν πως θα υπάρξει αστάθεια στην αντίθετη περίπτωση.

«Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι ο χρόνος που χάνεται για την επίτευξη συμφωνίας θα έχει κόστος για όλους», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πολυεπίπεδο και ιδιαίτερα πολύπλοκο, αναφέρει το Reuters. Μέρος αυτού είναι το είδος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει και να διατηρήσει η Ελλάδα για μια περίοδο.

Το πρόγραμμα προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μακράν το υψηλότερο στη ευρωζώνη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως δεν είναι εφικτό εάν δεν υπάρξει περαιτέρω λιτότητα, ενώ αναφέρει πως 1,5% του ΑΕΠ και κάποια μορφή χαλάρωσης χρέους θα ήταν πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο.

Το ΔΝΤ ανέφερε εκ νέου πως δεν θα συμμετάσχει σε κανένα πρόγραμμα το οποίο δεν θεωρεί βιώσιμο, ενώ η Γερμανία και άλλοι λένε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα διαφορετικά δεν υπάρχει συμφωνία.

Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα πως θέλουν περίπου 3,6 δισ. ευρώ σε επιπλέον μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του αφορολόγητου κάτι για το οποίο δεν συμφωνεί η Ελληνική κυβέρνηση καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε ξανά το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Οπότε, υπάρχουν πολλά περιθώρια για την κρίση, αν όχι αρκετά ακόμα.

Το Reuters καταλήγει αναφέροντας πως η παλιά αλλά και συνάμα νέα πίεση έρχεται την στιγμή που η οικονομία της ευρωζώνης έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Το πόσο βιώσιμη είναι θα φανεί με την έκθεση για την ευρωζώνη, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ που θα δημοσιεύσει η Markit.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact