ΚΟΣΜΟΣ

«Έρχεται πολεμική σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας»

Μία ανάλυση «φωτιά» κάνει πρώην σύμβουλος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος διαπιστώνει πώς οι κακές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε πολεμική σύρραξη λόγω των παιχνιδιών που κάνει η Άγκυρα με την Ρωσία και με το Ιράν. Το ενδεχόμενο της στρατιωτικής σύρραξης πάντως δεν αποκλείουν ακόμη και Τούρκοι αναλυτές.

Περίπου πριν από 15 χρόνια, οι Τούρκοι συγγραφείς Orkun Ucar και Burak Turna έγραψαν ένα θρίλερ με τίτλο «Metal Storm», με το οποίο περιέγραφαν έναν πιθανό πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας κατά τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλάμβαναν την Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την κλοπή από τον τουρκικό παράγοντα μιας πυρηνικής κεφαλής.

Ρωσία και Κίνα ερχόντουσαν προς διάσωση της Τουρκίας, αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin. Ο γκουρού Michael Rubin, είναι μέλος του περίφημου και πασίγνωστου American Enterprise Institute και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου.

Ενώ η υπόθεση φαίνεται υπερβολική, πολλοί Τούρκοι αμυντικοί αναλυτές ανέφεραν ότι μια σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι είχαν δίκιο, δηλώνει ο Αμερικανός αναλυτής και συνεχίζει.

Όχι, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν πρόκειται να ξεκινήσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση «αύριο» στην Τουρκία. Παρόλο που ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο, δεν είναι πλέον αδιανόητο διότι Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες ευρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη «φάση» εδώ και μεγάλο διάστημα.

Ο Ερντογάν ίναι πλέον φιλικότερος προς τη Ρωσία και το Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει μια τάση στην Ουάσινγκτον να αυτοπεριορίσει την σχέση της με την Άγκυρα και να υποθέσουμε ότι η φθορά αυτή των σχέσεων αποτελεί μια τωρινή πτυχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ , αλλά δεν είναι έτσι.

Η «μετατόπιση» του Ερντογάν προς τη Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με τις ΗΠΑ και την υποστήριξη τους στους Κούρδους. Η Μόσχα είχε εκφράσει αρχικά μια φιλική στάση προς τους Σύρους Κούρδους πολιτικούς ηγέτες , ενώ η Ουάσιγκτον είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα της Άγκυρας να τους κρατήσει απομονωμένους.

Μάλιστα όταν οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν εισβολή στην βόρεια Συρία, η Ουάσιγκτον την αποδέχτηκε «σιωπηλά» .

Παρόλα αυτά , η μετακίνηση της Τουρκίας προς τη Ρωσία οδηγείται από ιδεολογικά και αντι-αμερικανικά κίνητρα από την ανωτάτη ηγεσία της Τουρκίας. Η αντι-αμερικανική, αντι-δυτική και αντι-νατοϊκή πολιτική είναι άλλωστε καθημερινά θέματα των ομιλιών του Ερντογάν. Άρα το θέμα είναι καθαρά…ιδεολογικό και αφορά την νέα τάξη πραγμάτων της Τουρκίας .

Ο νέος τουρκικός στρατός είναι τώρα ο «κινητήριος μοχλός» του ισλαμισμού και όχι το προπύργιο του κοσμικού κράτους. Κάθε αξιωματικός μέχρι τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη έχει πλέον «πλαστεί» στην εποχή Ερντογάν και, λόγω της χειραγώγησης και προώθησης του δικού του συστήματος, σχεδόν κάθε αξιωματικός με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι πλέον «άνθρωπος» του Ερντογάν.

Ο στρατηγός Χούλσι Ακάρ, ο διοικητής του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, πρόδωσε και τους δύο συναδέλφους και τους όρκους του για χάρη της προσωπικής του φιλοδοξίας και «πήγε» με τον Ερντογάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κανάλι Fetih TV έδειχνε εικόνες σκληροπυρηνικών ισλαμιστών μουλάδων που επισκέπτονταν τουρκικές στρατιωτικές μονάδες.

Ο Dogu Perincek, φιλόσοφος και καθοδηγητής του τουρκικού στρατού, είναι ένας πρώην μαοϊκός που είναι έντονα αντι-νατοϊκός θρησκευτικός ηγέτης με φιλο-ρωσικά αισθήματα.

Ο περιβόητος Adnan Tanriverdi, στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος ίδρυσε την μισθοφορική δύναμη SADAT, αποτελεί σήμερα τον πυρήνα της προσωπικής πολιτοφυλακής του Ερντογάν, που είναι ταυτόχρονα το τουρκικό ισοδύναμο του σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact