ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Έτσι θα είναι τα κτίρια του μέλλοντος

Εντυπωσιακά σχέδια σύγχρονης αρχιτεκτονικής και αισθητικής

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν στο μέλλον οι μεγαλουπόλεις του πλανήτη; Ουρανοξύστες, που θα στεγάζουν κάθε λογής ανθρώπινη δραστηριότητα, θα μπορούσαν να μπουν «σφήνα» στο οικιστικό τοπίο, δίνοντας μια διάσταση σύγχρονης αρχιτεκτονικής, εμπνευσμένης από τις τεχνολογίες του μέλλοντος. Στο καλύτερο σενάριο η δημιουργία των κτιρίων θα λάμβανε υπόψη το περιβάλλον, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό της το πάντρεμα με την αισθητική.

Όσο και αν αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας για κάποιους, για κάποιους άλλους αποτελεί όραμα όπως φάνηκε από το διαγωνισμό του αμερικανικού περιοδικού αρχιτεκτονικής eVolo. Ο διαγωνισμός, που καθιερώθηκε το 2006 και επιβραβεύει καινοτόμες κατασκευαστικές ιδέες, ταξιδεύει τους αναγνώστες στο μέλλον. Στόχος του ο επαναπροσδιορισμός της σχεδιαστικής προσέγγισης ενός κτιρίου και της σχέσης του με το περιβάλλον.

Στο φετινό διαγωνισμό οι κριτές επέλεξαν τρεις νικητές και απένειμαν 22 τιμητικές διακρίσεις, μέσα από 444 συμμετοχές.

Ας πάμε λοιπόν μια βόλτα στο μέλλον…

Πρώτη θέση

Mashambas Skyscraper

Pawel Lipiński, Mateusz Frankowski
Πολωνία

ktirixen1

Στην υποσαχάρια Αφρική, το 40% του πληθυσμού ζει στην απόλυτη φτώχεια. Όλοι όμως έχουν ένα κοινό, είναι αγρότες. Κύριος στόχος αυτού του κτιρίου είναι να φέρει την «πράσινη» επανάσταση στους φτωχούς, οι οποίοι δεν τη γνώρισαν ποτέ εξαιτίας των περιορισμένων υποδομών, των ασταθών κυβερνήσεων και των εμφυλίων που σμπαράλιασαν τη μεταποικιακή ήπειρο.

O ουρανοξύστης Mashambas είναι ουσιαστικά ένα κέντρο επιμόρφωσης, στο οποίο οι Αφρικανοί θα μπορούν να μαθαίνουν για τις νέες μεθόδους καλλιέργειας, τα σύγχρονα εργαλεία και τα φτηνά λιπάσματα. Παράλληλα, το κτίριο ορίζει μια περιοχή όπου γίνονται συναλλαγές, μεγιστοποιώντας έτσι τα κέρδη από τις πωλήσεις της σοδειάς.

Η υποδομή επεκτείνεται μάλιστα όσο αυξάνεται ο αριθμός όσων εργάζονται στην παραγωγή. Όταν η τοπική κοινότητα καταστεί αυτάρκης, τότε μεταφέρεται σε άλλες περιοχές. Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του έργου, η γόνιμη γη της Αφρικής θα μπορεί να θρέψει όχι μόνο τον δικό της πληθυσμό, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Δεύτερη θέση

Vertical Factories in Megacities

Tianshu Liu, Linshen Xie
ΗΠΑ

ktirixen2

Ο Tianshu Liu και ο Linshen Xie οραματίστηκαν έναν κόσμο όπου τα εργοστάσια παύουν να είναι έξω από τον αστικό ιστό και αποκτούν ξανά μια θέση στις μεγαλουπόλεις. Η μετακίνησή τους θα προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους, επιτρέποντάς τους να φτάνουν στον εργασιακό τους χώρο με τα πόδια, αφήνοντας έτσι στην άκρη τα Ι.Χ.

«Αυτό είναι το όραμά μας για τις αυριανές πόλεις. Θα πετύχουμε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι πόλεις θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις και οι κάτοικοι θα ζουν καλύτερα», λένε οι εμπνευστές του ουρανοξύστη.

Τα οργανικά απόβλητα που παράγουν οι μητροπόλεις, όπως η Μανίλα, θα είναι η κύρια πηγή λειτουργίας των εργοστασίων. Όλα τα απόβλητα θα συγκεντρώνονται στο κατώτατο επίπεδο του εργοστασίου και θα μετατρέπονται σε πρωταρχικά αγαθά, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός. Ο κύριος σκοπός του κτιρίου είναι να κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν πως ό,τι παράγεται, διαμορφώνει ένα νέον κόσμο.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact