ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: «Καθόλου τυχαία η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ»

Ο Guardian χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «ασυνήθιστο επισκέπτη στο Λευκό Οίκο»…

Εκτενές ρεπορτάζ για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική και την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί σήμερα, Τρίτη, ο Βρετανικός Guardian.

Στο ρεπορτάζ που έχει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που μεγαλώνει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας» σημειώνεται πως η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς.

Η Βρετανική ιστοσελίδα σημειώνει μάλιστα πως αυτές οι συζητήσεις ίσως δεν είναι τυχαίο που έρχονται τη στιγμή που υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκία.

Ο Νίκολας Μπερνς μιλώντας στο Guardian σημειώνει πως «πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες. Οι σχέσεις τώρα είναι πολύ καλύτερες απ’ ότι στο παρελθόν όταν ένα Αντί-Αμερικάνικο κίνημα κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική».

Στην συνέχεια τονίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, που αποκαλείται «παλιός Μαρξιστής» είχε δηλώσει δημόσια σχετικά με το ενδεχόμενο να κερδίσει την προεδρεία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ πως ήλπιζε αυτό το κακό να μην έρθει.

Σημειώνεται πως, στο μεταξύ, ο Τραμπ έχει αναφερθεί ελάχιστα στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα έχει μιλήσει με θερμά λόγια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τελευταία οι σχέσεις με την Άγκυρα δεν είναι καλές. «Εάν σκεφτεί κανείς όλα τα προβλήματα με την Τουρκία η Ελλάδα είναι ένας σταθερός σύμμαχος στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη» σημείωσε ο Μπερνς.

O Guardian αναφέρει πως ως αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γνωστός για τα αντι-Αμερικάνικα συναισθήματα του, κάτι που άλλαξε εντελώς αφού ανέλαβε την εξουσία. Αντίθετα σημειώνεται πως ο εταίρος του Έλληνα πρωθυπουργού στην κυβέρνηση, ο Πάνος Καμμένος ήταν πάντα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην συνέχεια το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Δουζίνα, ο οποίος σημειώνει πως «μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη η κυβέρνηση έμαθε πόσο σημαντικό είναι να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους με έναν ήσυχο τρόπο».

Ο κύριος Δουζίνας εξήγησε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που προσπαθεί να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς όχι μόνο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά με τις παλαιστινιακές αρχές, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

«Σε μια στιγμή που η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη ίσως και παράλογη, η Ελλάδα δείχνει τη σημασία της δέσμευσης σε αξίες και φίλους», πρόσθεσε ο Δουζίνας, ο οποίος προεδρεύει της μόνιμης επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την εθνική άμυνα και τις εξωτερικές σχέσεις.

«Ο Μπερνς, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα από το 1997 έως το 2001, δήλωσε ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι δεν έχει δεσμεύσεις με τη Ρωσία και την Κίνα σε βασικά παγκόσμια ζητήματα. Το Πεκίνο έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση» σημειώνει ο Guardian και συνεχίζει:

«Η Αθήνα έχει κερδίσει «πόντους» στην κυβέρνηση Τραμπ για την χορήγηση περίπου 2,38% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην άμυνα – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ – παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εύθραυστη οικονομική κατάσταση του κράτους».

Σημειώνεται επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ να τονίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας εστιάζοντας στη Σούδα, τη στρατηγική ναυτική βάση των θαλασσίων υδάτων στην Κρήτη, που είναι το κέντρο των δραστηριοτήτων του έκτου στόλου των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Σούδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Incirlik, την αεροπορική βάση στην Τουρκία που είναι επίσης σημαντική στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Υπάρχει επίσης η ελπίδα από ελληνικής πλευράς ότι οι συνομιλίες στο Λευκό Οίκο θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, βοηθώντας στην ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Η χώρα που έπληξε την ύφεση, παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και ο στόχος του Τσίπρα είναι να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. Ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όταν λήγει επίσημα.

Αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και από τη στάση της διοίκησης του Τραμπ για το αν το χρέος των 300 δισ. Ευρώ της Αθήνας θα πρέπει να διαγραφεί.

Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος στο ΔΝΤ, οι ΗΠΑ μπορούν να θέσουν βέτο σε πολλές από τις αποφάσεις της οργάνωσης της Ουάσινγκτον» σημειώνει ο Guardian.

«Πηγές αναφέρουν ότι ο Τσίπρας θα απευθύνει έκκληση στον Τραμπ να παροτρύνει το ΔΝΤ να επιδείξει περισσότερη ευελιξία προς ένα έθνος που αναγκάστηκε να υπομείνει χρόνια εξαντλητικής λιτότητας, περικοπών του προϋπολογισμού και αυξήσεων φόρων σε αντάλλαγμα των κεφαλαίων διάσωσης.

“Εάν μπορέσουν να πείσουν τον Τραμπ υπέρ της ελάφρυνσης των δημόσιων χρεών, θα είναι ένα τεράστιο βήμα”, δήλωσε ο Alec Mally, πρώην ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ που είχε χειριστεί τις ελληνικές υποθέσεις στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. “Μέχρι τώρα η διοίκηση του Τραμπ έχει αφήσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους εντελώς στα χέρια των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας και του ΔΝΤ”» καταλήγει το ρεπορτάζ της Βρετανικής εφημερίδας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact