ΚΟΣΜΟΣ

H Κίνα απειλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ με πόλεμο -Αφορμή η αμφισβητούμενη Νότια Θάλασσα

Υπό την απειλή ενός πολέμου βρίσκεται η Κίνα με αντίπαλος δέος τις ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει κινεζική εφημερίδα που ανήκει στο κράτος και θεωρεί ως αφορμή την κατασκευή τεχνητών νησιών στα αμφισβητούμενα ύδατα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Η Global Times, ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσιεύει σήμερα editorial στο οποίο αναφέρει πως η Κίνα είναι αποφασισμένη να τελειώσει τις εργασίες της, τονίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά για την πιθανότητα σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους ζητούν από το Πεκίνο να σταματήσει άμεσα την κατασκευή των τεχνητών νησιών.

«Αν η τελική πρόταση των ΗΠΑ είναι πως η Κίνα πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές της, τότε είναι αναπόφευκτος ένας πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως «η ένταση της σύγκρουσης θα είναι μεγαλύτερη από αυτό που ο κόσμος συνήθως θεωρεί ‘προστριβή’».

Είναι χαρακτηριστικό πως το εν λόγω άρθρο, έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης λόγω της διεκδίκησης από την Κίνα εδάφους στο αρχιπέλαγος Σπράτλι στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους πάνω από περιοχές κοντά στα αμφιλεγόμενα νησιά Σπράτλι, με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες ότι πυροδοτούν την αστάθεια.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, μέσω της οποίας πραγματοποιείται θαλάσσιο εμπόριο ύψους 5 τρισ. δολαρίων ετησίως. Την περιοχή διεκδικούν επίσης οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

Οι ΗΠΑ συχνά ζητούν από τους διεκδικητές να σταματήσουν τη διεκδίκηση των νησιών Σπράτλι, όμως κατηγορούν την Κίνα ότι κάνει εργασίες τέτοιας κλίμακας που επισκιάζουν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επίσης, η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα μπορεί να επιβάλει εναέριους και θαλάσσιους περιορισμούς στα Σπράτλι όταν ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής των επτά τεχνητών νησιών της.

Η Κίνα έχει δηλώσει πως έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει ζώνη εναέριας αμυντικής αναγνώρισης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όμως υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν θέλει να το πράξει. Σύμφωνα με την Global Times, «τα ρίσκα εξακολουθούν να είναι υπό έλεγχο» αν η Ουάσιγκτον λάβει υπ’ όψιν της την ειρηνική άνοδο της Κίνας. «Δεν θέλουμε στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αν όμως συμβεί θα πρέπει να το αποδεχθούμε».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact