ΕΛΛΑΔΑ

Η επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές -«Ζήσαμε την κόλαση του Δάντη, κοκκίνισε ο τόπος» [εικόνες]

Με τους κατοίκους και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται ακόμα σε επιφυλακή, η επόμενη μέρα στην Ανατολική Αττική έδειξε τις πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Πυροσβεστικά, υδροφόρες, εθελοντές ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Καπανδριτίου, από το Μετόχι και το Μικροχώρι, ως το Πολυδένδρι και τους Αγίους Αναργύρους είνια επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο μίας αναζωπύρωσης.

Δραματική είναι και η μαρτυρία ενός κατοίκου, του Χρήστου που είναι οδηγός υδροφόρας, και επί τρία συνεχόμενα βράδια χωρίς ύπνο, παραμένει στο μέτωπο. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Από τη 1 η ώρα τη Δευτέρα το βράδυ, ως την Τρίτη τα ξημερώματα ζήσαμε την κόλαση του Δάντη, κοκκίνισε ο τόπος. Το δάσος, εδώ στο Μετόχι, είναι πυκνό και βαθύ, δεν μπορούσαν να περάσουν τα πυροσβεστικά» είπε.

Στον οικισμό Μετόχι-Ρη, όπου δυο διαφορετικά μέτωπα ξεπήδησαν σε διάστημα 18 ωρών, η φωτιά έσβησε τελικά στις 3 τα ξημερώματα, στην είσοδο ενός σπιτιού, όπως περιέγραψε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης, μόνιμος κάτοικος στην περιοχή.

«Το συγκεκριμένο δάσος, δεν ήταν πάντα δάσος» εξήγησε. «Στο κτηματολόγιο τα οικόπεδα εκεί είναι ακόμα καταγεγραμμένα ως χωράφια. Όταν ήρθαμε να μείνουμε εδώ, ακόμα τα καλλιεργούσαν. Όμως τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους και τα πεύκα εξαπλώθηκαν. Και δεν επιτρέπεται κανείς να αγγίξει ούτε ένα κλαράκι, γιατί είναι ξένη περιουσία. Θα πρέπει να προβλεφθεί κάτι για αυτές τις περιπτώσεις, να μπορεί ένα γείτονας, για παράδειγμα, με μια μπουλντόζα να κάνει μια αντιπυρική ζώνη» τόνισε.

Τι λένε οι αρχές

Ακόμα όμως παραμένουν σε εγρήγορση κάτοικοι και πυροσβέστες. Ο Νίκος Καραμίτζος από την Άνοιξη και ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου από το Μετόχι επαγρυπνούν «Έχουμε καεί πολλές φορές, έχουμε εμπειρία. Προσπαθούμε να είμαστε σε ετοιμότητα και αυτά τα φορτηγάκια είναι μικρά και ευέλικτα» δήλωσε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα», επισήμανε από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης «Προτεραιότητα αμέσως μετά είναι η αναδάσωση και να μη γίνει οικοπεδοποίηση» είπε χαρακτηριστικά χωρίς να κρύψει την συγκίνηση του για την αυτοθυσία των πυροσβεστών, των εθελοντών, την επιμονή των κατοίκων, αλλά και τη στενοχώρια του για ένα σημαντικό μέρος του δεύτερου μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, μετά την Πάρνηθα, που κάηκε. «Χρειάζεται δουλειά από όλους. Είναι πολύ σημαντικό να ξαναδημιουργηθεί» επεσήμανε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, όμως ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Έρικσον διενεργεί περιμετρικό έλεγχο και ρίπτει βολές σε στοχευμένα σημεία. Μια πυρκαγιά είναι δυναμικό φαινόμενο και ο αέρας συνεχίζεται» δήλωσε ο επιπυραγός, εναέριος συντονιστής, Ευστράτιος Αναστασόπουλος. 

Τόνισε δε ότι  οι υδροληψίες πραγματοποιούνται από τη λίμνη του Μαραθώνα, ώστε να αποφευχθεί η ρίψη αλατιού, για την μελλοντική αναγέννηση του εδάφους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact