ΥΓΕΙΑ

Ηλιακό έγκαυμα: Τα σωστά βήματα για να το αντιμετωπίσετε

Το ηλιακό έγκαυμα είναι… συνώνυμο με τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, ειδικά για όσους έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Δεδομένου ότι τα εγκαύματα από τον ήλιο συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τα σωστά και απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπισή τους.

bigstock Sunburned Back 100840310

Η Δρ Anjali Mahto, δερματολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος για το Δέρμα, δίνει τις δικές της συμβουλές για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος.

– Δράστε άμεσα

Απομακρυνθείτε από τον ήλιο, καλύψτε τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο και μην εκτεθείτε ξανά στον ήλιο έως ότου υποχωρήσει εντελώς το έγκαυμα. Προτιμήστε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει».

– Πάρτε ένα αναλγητικό

Καταπολεμήστε τον πόνο και τη φλεγμονή με ένα παυσίπονο, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Θα χρειαστούν περίπου δύο 24ωρα αγωγής για να επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

– Δροσίστε το δέρμα

Τοποθετήστε μια δροσερή κομπρέσα στο δέρμα για 15 λεπτά ή κάντε ένα δροσερό ντους/μπάνιο. Μην τρίψετε το δέρμα με την πετσέτα, σκουπίστε το απαλά για να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμούς.

– Μην τραυματίζετε το δέρμα

Εάν έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στο δέρμα, μην προσπαθήσετε να τις ανοίξετε, καθώς είναι πιθανό να σχηματιστούν ουλές ή να προκύψει λοίμωξη. Οι φουσκάλες θα υποχωρήσουν από μόνες τους μέσα σε μερικές ημέρες.

bigstock Instagram 119288699

– Ενυδατώστε το δέρμα

Προμηθευτείτε μια κρέμα ή λοσιόν χωρίς πρόσθετα αρώματα για να ανακουφίσετε το δέρμα. Καλό θα είναι να εφαρμόσετε το προϊόν αμέσως μετά το ντους/μπάνιο, ώστε να «κλειδώσει» η υγρασία στο δέρμα. Θα χρειαστεί να επαναλαμβάνετε αυτό το βήμα καθημερινά για αρκετές εβδομάδες ώστε να αντιμετωπίσετε το ξεφλούδισμα.

– Να πίνετε πολλά υγρά

Το ηλιακό έγκαυμα συνδυάζεται συχνά με ταχύτερη απώλεια υγρών μέσω του δέρματος. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό ώστε να προλάβετε την αφυδάτωση. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προωθεί την αφυδάτωση.

– Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

Το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και να προστατεύει τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την ακτινοβολία UVΒ.

Προσοχή: Εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό, τότε χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση. Επισκεφθείτε το γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο εάν εκδηλώνετε: φουσκάλες που καλύπτουν έως και 20% του δέρματος, πυρετό ή ρίγη, ναυτία, ισχυρό πόνο ή πονοκέφαλο, τάση λιποθυμίας ή ζαλάδα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact