ΑΠΟΨΕΙΣ

Ισορροπία τρόμου με την Τουρκία – Ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν τα βάζει με Αθήνα, Λευκωσία, Ουάσιγκτον

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ…

Με «ναρκοπέδιο» που μια λάθος κίνηση μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα, βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ένταση πλέον έχει χτυπήσει κόκκινο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.

Ακόμη και το ενδεχόμενο ενός σκόπιμου «θερμού» επεισοδίου από την πλευρά της Αγκυρας, εξετάζεται με προσοχή στην Αθήνα.

Ημέρα με την ημέρα η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, δείχνοντας ανεξέλεγκτη και χωρίς να μπορεί κανείς να την «μαζέψει». Ακόμη και η εμφάνιση του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο ή ακόμη και τα μηνύματα της Μέρκελ για τη σφαγή στο Αφρίν , δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν από το να μιλάει.

Και χθες σειρά πήρε η Ουάσιγκτον να δεχθεί την επίθεση του Σουλτάνου. Αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μανμπίτζ είπε πως όσο υπάρχουν εκεί τρομοκράτες – όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους– η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις της.

Μάλιστα είπε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή όχι για να πολεμήσουν κατά του ISIS αλλά για να επιτεθούν στην Τουρκία και το Ιράν καθώς μια επίθεση κατά της Ρωσίας θα σήμαινε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο ίδιος ζήτησε εκ νέου σεβασμό προς την Τουρκία λέγοντας πως οι ΗΠΑ «μιλούν προσβλητικά» και τόνισε: «Γιατί σηκώνεστε από εκεί που είστε και έρχεστε εδώ 11.000 χιλιόμετρα μακριά; Αυτά τα εδάφη είναι δικά σας;».

«Αναμένουμε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ να τοποθετηθεί απέναντι στις πολιτικές που στρέφονται εναντίον της χώρας μας και μας μπερδεύουν. Αυτοί που μιλούν εκ μέρους του Τραμπ δεν αντιλαμβάνονται τί λένε”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά στη σκιά των παρατηρητών που μπήκαν στη σειρά για να κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας».

Αν λοιπόν ο Ερντογάν δεν μπορεί να σταματήσει μπροστά στις ΗΠΑ τότε τι θα κάνει μπροστά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;Χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε το καθεστώς κυριαρχίας ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έβαλε εκ νέου φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστηρίζοντας πως «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργείται μία σειρά από προβλήματα».

Οπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την ερμηνεία των θεμελιωδών διεθνών συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η υπόνοια ότι η Τουρκία προβαίνει σε ηλεκτρονικό πόλεμο μπλοκάροντας τα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού θέσης σε όλα τα αεροπλάνα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που ανάγκασε την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου να εκδώσει έκτακτες ειδοποιήσεις (NΟΤΑΜ) για την αεροναυτιλία. Και βεβαίως, η ανοικτή πληγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κλείνουν σήμερα 21 ημέρες στις τουρκικές φυλακές, είναι ικανό να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.

Αθήνα πρωτίστως, και η Λευκωσία δευτερευόντως, τηρούν ψύχραιμη στάση προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο επεισόδιο ενώ στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact