ΕΛΛΑΔΑ

Κως: Το λιμάνι κόπηκε στα δύο από τον σεισμό -Πού θα δένουν προσωρινά τα πλοία

Στο λιμάνι της Κω το οποίο καθίσταται προσωρινά ανενεργό εντοπίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, όπως επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ η κυβέρνηση αναζητά ήδη εναλλακτικό σχέδιο.

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ προκάλεσε πλήθος ζημιών στο λιμάνι του νησιού, το οποίο στην κυριολεξία κόπηκε στα δύο με μεγάλες ρωγμές να προκαλούνται στην επιφάνειά του, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν και στα σκάφη που ήταν δεμένα. Χαρακτηριστικό πάντως της έντασής του σεισμού είναι το γεγονός ότι λίγα μόλις λεπτά με τη δόνηση, η θάλασσα φούσκωσε και βγήκε στη στεριά προκαλώντας ένα τσουνάμι.

Την ίδια στιγμή δύο επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία, το Blue  Star 2 και το Blue Star Paros δεν κατάφεραν να καταπλέυσουν στο λιμάνι.

Ειδικοί λιμενολόγοι στην Κω -Σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης η κυβέρνηση

Ήδη από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί πόσο σοβαρές είναι οι ζημιές και πόσο γρήγορα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Στο νησί θα φτάσουν το μεσημέρι, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο λιμάνι της Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης από τους αρμόδιους μηχανικούς. Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, από την πρώτη εικόνα, το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοΐας ανέφερε.

Τη μετάβαση ειδικών λιμενολόγων στην Κω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι λιμενολόγοι, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, θα εξετάσουν την κατάσταση για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε επαναλειτουργία του λιμανιού και αν αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν θα υπάρξει εναλλακτική λύση, για μεταφορά του κέντρου του λιμανιού σε άλλο σημείο. Επισήμανε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά, οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και στα κτίρια.

«Τα πράγματα στο νησί είναι υπό πλήρη έλεγχο, δεν έχει υποστεί βλάβες στις υποδομές του, ούτε υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, επομένως έχω την εκτίμηση ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα η κανονικότητα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι 5 τραυματίες που χρειάστηκαν μετακομιδή στο νοσοκομείο, μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Ερωτηθείς για το πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι του νησιού, είπε ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν ζημιές σε ιδιώτες και υπάρξει ανάγκη για αποζημιώσεις, αυτές θα δοθούν. Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν κτίρια ιδιωτών που έχουν υποστεί ζημιές (με εξαίρεση το μπαρ που κατέρρευσε).

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact