ΥΓΕΙΑ

15 Λεπτά … Για Να Ανακουφίσετε Τον Πονόδοντο

Λένε ότι ο πονόδοντος είναι ο πιο οξύς πόνος μετά τις ωδίνες του τοκετού. Και δεν έχουν άδικο!

Συνήθως, εμφανίζεται απροειδοποίητα – συχνά μάλιστα μέσα στη νύχτα – και είναι τόσο έντονος και διαπεραστικός που αναγκάζει ακόμα και τον πιο φοβητσιάρη ασθενή να επισκεφτεί τον οδοντογιατρό του, προκειμένου να βρει ανακούφιση.

Μέχρι τη στιγμή της επίσκεψης όμως, δείτε πώς μπορείτε να τον καταλαγιάσετε με απλές φυσικές θεραπείες μέσα σε 15 λεπτά!

5 λεπτά για να εντοπίσετε το πρόβλημα Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, προσπαθήστε να εντοπίσετε μέσα στο στόμα σας πιθανά σημάδια που συνοδεύουν τον πόνο. Αν, για παράδειγμα, παρατηρήσετε μία μικρή σκουρόχρωμη κηλίδα πάνω στο σμάλτο του εν λόγω δοντιού και την ίδια στιγμή ο πόνος είναι διάχυτος και οξύνεται όταν καταναλώνετε πολύ ζεστά, κρύα ή σακχαρούχα ροφήματα και τρόφιμα, τότε πιθανότατα πρόκειται για μία επιφανειακή τερηδόνα. Τερηδόνα σε προχωρημένο στάδιο αντιθέτως σας ταλαιπωρεί, αν εντοπίσετε κάποια μαύρη τρύπα στο δόντι. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πόνος είναι πιο έντονος και χαρακτηρίζεται από συνεχείς παλμικούς χτύπου,ς όταν βρίσκεστε σε ξαπλωτή θέση.

Υπεύθυνο είναι το βακτήριο streptococcus mutans, που έχει διαβρώσει την οδοντίνη, δηλαδή τον εσωτερικό ιστό του δοντιού και έχει φτάσει στη σάρκα του, προκαλώντας οίδημα που συμπιέζει τα νεύρα και ξυπνάει τον πόνο. Αν αντιθέτως παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας έχουν ερεθιστεί και ματώνουν, τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στους ιστούς που υποστηρίζουν το δόντι.

 

4 λεπτά για να πλύνετε τα δόντια σας Συχνά, υπεύθυνο για τον πόνο είναι κάποιο υπόλειμμα φαγητού, που έχει παγιδευτεί μέσα στη χαρακτηριστική μαύρη τρύπα της τερηδόνας ή ανάμεσα σε ένα δόντι και ένα ούλο. Για να το απομακρύνετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την οδοντόβουρτσά σας με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και αντίθετα, επιμένοντας στο εν λόγω σημείο. Ξεπλύνετε το στόμα σας αρκετές φορές, χρησιμοποιώντας στο τέλος ένα ειδικό στοματικό διάλυμα.

Προσοχή: αν παρατηρήσετε φλεγμονή των ούλων, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα με σκληρές τρίχες.

3 λεπτά για να κάνετε στοματικές πλύσεις με μολόχα

15 Λεπτά … Για Να Ανακουφίσετε Τον Πονόδοντο - Εικόνα1

Αν διαπιστώσετε ότι υποφέρετε από ουλίτιδα ή από έναν ερεθισμένο φρονιμίτη, μπορείτε να καταφύγετε σε στοματικές πλύσεις με αφέψημα μολόχας. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες ικανό να προσφέρει ανακούφιση στην ερεθισμένη περιοχή.

Για να το προετοιμάσετε, ρίξτε πέντε γραμμάρια από άνθη και φυλλαράκια μολόχας σε 100ml ζεστό νερό. Αφήστε το να κρυώσει, σουρώστε το και κάντε αρκετές πλύσεις κατά τη διάρκεια της μέρας.

3 λεπτά για να μασήσετε ένα καρφάκι γαρίφαλο Αν ο πόνος οφείλεται σε τερηδόνα, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση σε ένα καρφάκι γαρίφαλο, που θα τον καταλαγιάσει καθότι πλούσιο σε ένα αιθέριο έλαιο με αναισθητικές ιδιότητες. Ακουμπήστε το καρφάκι πάνω στο δόντι που πάσχει από τερηδόνα, θρυμματίστε το με τη βοήθεια του απέναντι δοντιού και μασήστε το.

Αν υποφέρετε συχνά από πονόδοντο, προμηθευτείτε στο σπίτι ένα μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο από καρφάκια γαρίφαλου και αλείφετε μερικές σταγόνες στο σημείο του πόνου, αποφεύγοντας ωστόσο τα ούλα και τη γλώσσα, καθότι το έλαιο αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος.

Λάθη προς αποφυγή Ορισμένες φορές, όταν ο πονόδοντος είναι ιδιαίτερα οξύς, οδηγεί σε ριζικούς τρόπους αντιμετώπισης που παρ’ όλα αυτά αντί να τον ανακουφίζουν, τον επιδεινώνουν. Διαβάστε λοιπόν τι θα πρέπει να αποφεύγετε.

Μην πειράζετε επανειλημμένως το σημείο του πόνου με οδοντογλυφίδες. Μην κάνετε κατάχρηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Είναι σημαντικό να σέβεστε τους απαραίτητους χρόνους ανάμεσα στη λήψη ενός αναλγητικού και του επόμενου, καθότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αποδειχτούν «βαριά» για το στομάχι. Μην κρατάτε στο στόμα σας ροφήματα πολύ ζεστά ή παγωμένα, γιατί εντείνουν την ενόχληση. Προτιμήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου. Μην επιλέγετε σκληρές και τραγανιστές τροφές, γιατί ακόμα κι αν τις οδηγείτε στην άλλη πλευρά του στόματός σας, όλα τα δόντια έρχονται σε «βίαιη» επαφή μεταξύ τους με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ο πόνος. Μην ξεπλένετε το στόμα σας με αλκοολούχα ποτά, γιατί η αναισθητική δράση τους είναι στιγμιαία, οδηγώντας σας τελικά να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Πηγή: naturanrg.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact