ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναι μεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αλλά…

Μπορεί στο Eurogroup της Δευτέρας να έγιναν αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως… τα δύσκολα πέρασαν.

Τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένουν, ενώ και οι διαφωνίες στις τάξεις των δανειστών για το ελληνικό ζήτημα καλά κρατούν.

Επί της ουσίας, η διαπραγμάτευση τώρα εισέρχεται στην ουσία της, αφού η ελληνική πλευρά έχει «πολλή δουλειά» να κάνει ακόμη, προκειμένου να «βγάλουν» και επισήμως… εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα οι Θεσμοί.

Αυτό είναι, κατά γενική ομολογία, το μήνυμα που απέστειλαν την Τρίτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin, διαμηνύοντας είτε πως… ναι μεν οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά το πότε θα το αποφασίσουν οι ίδιοι, είτε πως… η κυβέρνηση δεν πρέπει μέχρι τότε να μείνει με σταυρωμένα χέρια, αφού έχει μεγάλη απόσταση να διανύσει.

Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σε τεχνικό επίπεδο η ελληνική πλευρά έχει πολλά να κάνει, αφού η Αθήνα είναι εκείνη που θα καθορίσει ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα λάβει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, εναπόκειται πρώτα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο και στη συνέχεια να συζητήσει με τους θεσμούς το πακέτο των θετικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε πως δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή καθώς η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Τέλος, ανέφερε πως, προκειμένου να σχεδιαστούν λεπτομερώς οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, απαιτείται «πολλή δουλειά» σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως «άπτεται των Θεσμών να αποφασίσουν το πότε θα έρθουν στην Αθήνα».

Ερωτηθείς για το πότε τα κλιμάκια των ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ESM θα έρθουν στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως αυτό θα το αποφασίσουν τα ίδια κα θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα χρειαστούν για να προετοιμαστούν. «Υποθέτω τις επόμενες ημέρες, αλλά πρώτα πρέπει να προετοιμαστούν».

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι επόμενες μέρες δεν θα είναι εύκολες για την ελληνική πλευρά, αφού θα πρέπει να καλλιεργήσει το έδαφος για την επιστροφή των Θεσμών, το συντομότερο δυνατόν και δη αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Για να γίνει αυτό, οι Θεσμοί θα ζητήσουν άμεσα απτά αποτελέσματα της «δουλειάς» που θα έχει καταβάλλει η Αθήνα και δη του καθορισμού και «ποσοτικοποίησης» των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων» στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, που ζητούν οι δανειστές.

Η απάντηση της Αθήνας στις αξιώσεις των δανειστών για «βαθιές μεταρρυθμίσεις» ήταν άμεση.

«Τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης και όχι επιβολής. Η μάχη συνεχίζεται και εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων, τότε θα υπάρξει σύγκρουση, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επιβεβαιώνοντας πως η διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Συνεχίζει τις απειλές η Γερμανία

«Χωρίς το ΔΝΤ η Γερμανία δεν θα εγκρίνει περαιτέρω βοήθεια», διαμηνύει, από την πλευρά του, το Βερολίνο, σαφής υπενθύμιση πως το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Τα μέλη της Μπούντεσταγκ δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο σενάριο βάσει του οποίου η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Φρίντριχ απάντησε: «Επ’ ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος».

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει» στο πρόγραμμα, επέμεινε ο Φρίντριχ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Οι δηλώσεις του Φρίντριχ καταγράφονται μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, της Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact