ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νέο Μνημόνιο» για να κλείσει η διαπραγμάτευση;

Σύντομη και σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των διαλόγων του ΔΝΤ από το Wikileaks, αλλά και τα «καρφιά» που αντάλλαξαν στην συνέχεια ΔΝΤ και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως αύριο η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει τις συμπληρωματικές της προτάσεις στους θεσμούς με τις οποίες και θα καλύπτεται η “τρύπα” 1,8 δισ. ευρώ στα μέτρα συνολικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ.  Το «κενό» που βλέπουν οι θεσμοί στις ελληνικές προτάσεις θα επιχειρηθεί να καλυφθεί, όχι μόνο από φορολογικά μέτρα αλλά και από παρεμβάσεις στο πεδίο των δαπανών.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αύριο πρόκειται να παρουσιαστούν και οι προτάσεις για τα «κόκκινα δάνεια», σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές του 1% του Α.Ε.Π. για τα μέτρα.

Τσακαλώτος: Δεν αναφέρθηκε η λέξη Wikileaks

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, πάντως, όπως δήλωσε και  ο υπουργός Οικονομικών δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου που διέρρευσαν από το Wikileaks και προκάλεσε σάλο και σφοδρές αντιδράσεις από την κυβέρνηση αλλά και από το ΔΝΤ. 

Η συζήτηση κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα και σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο έγινε μία εισαγωγική συνάντηση, ενώ όπως είπε καταρτίστηκε το πρόγραμμα ως την ερχόμενη Δευτέρα. Στην συνέχεια, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα καταρτιστούν και οι επαφές που θα οδηγήσουν στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν αναφέρθηκε η λέξη Wikileaks. Σε ερώτηση προς στον κ. Τσακαλώτο τι έχει να πει για το γεγονός ότι Κομισιόν και Δ.Ν.Τ. συμφωνούν επισήμως ή ανεπισήμως δεν θέλησε να απαντήσει λέγοντας «κανένα σχόλιο».

Προηγήθηκαν επαφές των επικεφαλής των θεσμών μεταξύ τους.  Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος από την πλευρά τους ήταν σήμερα είναι να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοικτά πεδία.

Η συνάντηση έλαβε χώρα υπό την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων λόγω των προγραμματισμένων διαμαρτυριών της ΑΔΕΔΥ και της Λαϊκής Ενότητας.

Προσπάθεια επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για επιτάχυνση των εξελίξεων, με πρώτο στόχο να κλείσει το “κενό” των 1,8 δισ. ευρώ.

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων 48 ωρών εκτιμάται ότι αυξάνουν τις πιέσεις για εύρεση λύση μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ έχουν αποκαλυφθεί πολλά πεδία της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα μέτρα που είναι στο τραπέζι αν και δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά με κορυφαίο την μείωση του μισθολογικού κόστους του κράτους αλλά και  τη νέα παρέμβαση στον ΦΠΑ.

Αθήνα - Ευκλέιδης Τσακαλώτος - ξενοδοχείο - θεσμοί - συνάντηση - τρόικα

Μία έστω πρώτη σύγκλιση επιχειρείται να καταστεί εφικτή το αργότερο έως τις 13 Απριλίου όπως φάνηκε και από το αναλυτικό κείμενο των διαρροών του Wikileaks. Η διαπραγμάτευση ιδανικά θα έπρεπε να τελειώσει μέχρι τις 8 Απριλίου (στις 7/4 έχει προγραμματιστεί το επόμενο EWG).

Ωστόσο, μετά  τις 13 Απριλίου ακολουθούν οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον όπου προβλεπόταν να τεθεί θέμα χρέους. Και μετά ο χρόνος  έως την 22α Απριλίου που συνεδριάζουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι πολύ λίγος.

«Φωτιά» από τους έμμεσους φόρους

Για να κλείσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, σε ότι αφορά την εξεύρεση 1,8 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, η Αθήνα φέρεται να έχει συμφωνήσει σε:

  • Αύξηση ΕΦΚ στην βενζίνη (εκτίμηση για άνοδο 10-12 λεπτών ανά λίτρο)
  • Εξίσωση ΕΦΚ πετρελαίου και βενζίνης (άνοδος τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης)
  • Αύξηση ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
  • Επιβολή ειδικού τέλους  συνδρομητικής τηλεόρασης (πελάτες OTE TV, NOVA)
  • Αύξηση φόρων στην κινητή τηλεφωνία

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact