ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιούνκερ παρουσιάζει τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης των «27» αναμένεται να παρουσιάσει στην Ευρωβουλή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος της Επιτροπής είναι με αυτό το έγγραφο να θέσει τη βάση της συζήτησης σε όλα τα επίπεδα (ευρωπαϊκών θεσμών, κρατών-μελών και κοινωνίας των πολιτών) για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθανθούν την προστιθέμενη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πρώτο μέρος της Λευκής Βίβλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις «προκλήσεις» που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ σε συνέχεια του «μαύρου» των Βρετανών, της προσφυγικής κρίσης που ανέδειξε την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και της «ανισότητας» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης που έφερε στην επιφάνεια η οικονομική κρίση.

Στο επίκεντρο του εγγράφου της Επιτροπής περιλαμβάνονται τα πέντε διαφορετικά σενάρια που αντικατοπτρίζουν πέντε διαφορετικά οράματα για την ΕΕ του 2025, ανάλογα με την ετοιμότητα των κρατών-μελών για ένα «φεντεραλιστικό άλμα» ή διατήρηση του status quo. Τα πέντε σενάρια τιτλοφορούνται ως εξής: «Συνεχίζοντας», «Μόνο ενιαία αγορά», «Όσοι θέλουν περισσότερα να κάνουν περισσότερα», «Λιγότερα αλλά πιο αποτελεσματικά» και, τέλος, «Να κάνουμε πολύ περισσότερα μαζί».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της Επιτροπής, οι παραπάνω προτάσεις δεν αποκλείουν η μία την άλλη, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συνδυαστικά προκειμένου να εκφράσουν το κοινό όραμα των 27 κρατών-μελών. Επίσης, τονίζουν ότι από αυτά τα πέντε σενάρια, η Επιτροπή δεν έχει σκοπό να προωθήσει κάποιο περισσότερο, τουλάχιστον μέχρι να εκφράσει ο πρόεδρος της Επιτροπής τις προσωπικές του απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης κατά το λόγο του για την κατάσταση της Ένωσης το Σεπτέμβριο του 2017.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Λευκή Βίβλος είναι η συνδρομή της Επιτροπής στη Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 2017, όπου θα εορταστούν τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Εκεί οι «27» ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μια κοινή δήλωση που θα υπογραμμίζει τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ΕΕ αλλά και το όραμά τους για το μέλλον. Στη συνέχεια και μέχρι τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, θα παρουσιάσει πέντε επί μέρους θεματικά έγγραφα για την ενίσχυση κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για το μέλλον της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης, την αξιοποίηση της παγκοσμιοποίησης και για το μέλλον των ιδίων χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact