ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ «δείχνει» τα δόντια του στη Βόρεια Κορέα

«Θα αντιμετωπίσει βαριές στρατιωτικές συνέπειες αν επιτεθεί»

Η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές στρατιωτικές συνέπειες» αν «εμπλακεί σε εχθροπραξίες» με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή συμμάχους τους, διεμήνυσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, μία ημέρα αφότου ένας σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

«Σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, θα υπάρξουν βαριές στρατιωτικές συνέπειες εάν η Βόρεια Κορέα εμπλακεί σε εχθροπραξίες», τόνισε ο Μάτις έπειτα από μια συνάντηση με τον ιάπωνα ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

Ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας Στιβ Μπάνον επέκρινε από την πλευρά του την αμερικανική στρατηγική σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, ξεχάστε το. Μέχρι κάποιος να λύσει το κομμάτι της εξίσωσης βάσει του οποίου δέκα εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες θα πεθάνουν μέσα στα ακόλουθα 30 λεπτά από συμβατικά όπλα (αν οι ΗΠΑ επιτεθούν), δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα μιλάμε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, μας έχουν», δήλωσε.

Το σχόλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό ακολούθησε την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Πιονγκγιάνγκ θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» εάν συνεχίσει να απειλεί τις ΗΠΑ ή συμμάχους τους με τους πυραύλους της και το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να βάλει ένα τέλος στις επικίνδυνες ενέργειές της», επέμεινε από τη δική του πλευρά ο Τζιμ Μάτις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Τάρο Κόνο και Ιτσουνόρι Ονοντέρα αντίστοιχα, υπεραμύνθηκε επίσης της αμερικανικής στρατηγικής, η οποία συνίσταται στην ταυτόχρονη άσκηση διπλωματικής «πίεσης» αλλά και την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας.

«Η προσέγγισή μας έχει εγκριθεί από τον πρόεδρο», διαβεβαίωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Μπάνον.

Η ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βόρειας Κορέας, που παρέμενε στο ζενίθ επί αρκετές ημέρες, φάνηκε να αποκλιμακώνεται κατά τι αυτή την εβδομάδα.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται πάντα να τηρήσει την αμυντική συμφωνία που έχει συνάψει με την Ιαπωνία «χωρίς καμιά επιφύλαξη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μάτις επισήμανε ότι «υπό το φως της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, επιταχύνουμε την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του 2015 για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, και συνεχίζουμε να αναδιατάσσουμε τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία και το Γκουάμ».

Ο ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει την άμυνά της ενώπιον της απειλής που εγείρει η Βόρεια Κορέα, ενώ συμπλήρωσε πως το Τόκιο θα διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθεί η ασφάλεια στη θάλασσα στην Ανατολική Ασία, όπου υπάρχουν αρκετές διενέξεις για την κυριαρχία, ειδικά με την Κίνα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact