ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι ιπτάμενες μηχανές του θανάτου και οι αεροπορικές επιδρομές που έγραψαν ιστορία

Οι ιπτάμενες μηχανές του θανάτου άλλαξαν τη μοίρα του πολέμου, ανακατανέμοντας την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ στεριάς, θάλασσας και αέρα.

Το πέταγμά τους ήταν βέβαια επικίνδυνο και τρομακτικό, παρά ταύτα όμως τολμηρότατοι πιλότοι επιδόθηκαν σε γενναίες αποστολές για την τιμή των όπλων.

Και τη δόξα των αιθέρων φυσικά…

Η επιδρομή στο Κουξχάφεν

dedodofnngsdfgry1

Η γνωστότερη ιστορία των Χριστουγέννων του 1914 είναι η εορταστική ανακωχή, όταν οι εχθροί σταμάτησαν να πολεμούν για να γιορτάσουν τη γέννηση του Ιησού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ώρα που γίνονταν όμως αυτά στα χαρακώματα, οι Βρετανοί ήταν έτοιμοι να προβούν σε ένα ιστορικό χτύπημα κατά του γερμανικού Ναυτικού.

Όπως μετέδιδαν οι αναφορές, στο Κουξχάφεν υπήρχαν υπόστεγα με τεράστια γερμανικά αερόπλοια, τα οποία τόσο είχαν πλήξει τους Βρετανούς από την αρχή του πολέμου. Κανένα μαχητικό δεν μπορούσε εξάλλου να τα πιάσει, αφήνοντάς τα να πετούν ανενόχλητα πάνω από τον βρετανικό ουρανό. Αν δεν μπορούσαν λοιπόν να τα καταστρέψουν στον αέρα, θα τα κατέστρεφαν στο έδαφος.

Τα υπόστεγα ήταν όμως έξω από το βεληνεκές των αεροπλάνων, κι έτσι οι Βρετανοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν υδροπλάνα. Είμαστε όμως σε εποχές που δεν υπήρχαν αεροπλανοφόρα, κι έτσι το Βασιλικό Ναυτικό έπρεπε να αυτοσχεδιάσει. Μετέτρεψαν λοιπόν επιβατικά φέρι-μποτ σε μίνι αεροπλανοφόρα και τα πήγαν όσο κοντύτερα μπορούσαν στις γερμανικές ακτές.

Τη μέρα της επίθεσης, μόλις εφτά υδροπλάνα κατάφεραν να απογειωθούν, μέσα σε αντίξοες μάλιστα καιρικές συνθήκες, μιας και η πυκνή ομίχλη κάλυπτε πλήρως τα υπόστεγα. Τα βρετανικά αεροπλάνα δέχτηκαν επίσης καταιγισμό αντιαεροπορικών πυρών, αν και παρά τις δυσκολίες όλοι οι Βρετανοί βγήκαν αλώβητοι από την επίθεση επιστρέφοντας στο νερό, όπου τους παρέλαβαν βρετανικά υποβρύχια και ολλανδικές τράτες.

Όσο για την ίδια την επίθεση, δεν ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη, ήταν ωστόσο προάγγελος των εξελίξεων που έρχονταν ολοταχώς. Τα καράβια που θα μετέφεραν αεροπλάνα είχαν αποδείξει την πολεμική τους αξία, αλλάζοντας για άλλη μια φορά τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact