ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κοινωνία βγαίνει στους δρόμους για το Ασφαλιστικό

Ποιες επαγγελματικές ομάδες βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση

Με «εκρηκτική» την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να διαδηλώνει κατά του Ασφαλιστικού ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται το μεσημέρι στο Λονδίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο το βλέμμα του θα βρίσκεται στην Αθήνα, ειδικά με την ουσιαστική απόρριψη του σχεδίου Καρούγκαλου από τους δανειστές.

Σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας από τη μια να περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση, την οποία δεν μπορεί να αποφύγει – εκτός και αν αποφασίσει να προσφύγει σε κάλπες – και από την άλλη να μειώσει το κοινωνικό κόστος και τη φθορά του πρωθυπουργού στην ανοιχτή κόντρα με ευρείες κοινωνικές ομάδες.

Πλέον, μόλις έξι μήνες μετά την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται τα σενάρια περί κυβερνητικής κατάρρευσης και εκλογών, ενώ σήμερα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κοινωνία για πρώτη φορά μετά την άνοδό της στην εξουσία, έχοντας απέναντί της τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες (ενδεχομένως εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες) που στήριξαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και του έδωσαν τη νίκη, δύο φορές.

Η κυβέρνηση είναι σε διπλό ασφυκτικό κλοιό αφού την ώρα που εντός του κεντρικού ξενοδοχείου Χίλτον θα συναντάται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, έξω, θα απεργούν σχεδόν οι πάντες (με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) νκαι οι εθνικοί δρόμοι θα είναι κλειστοί από τους αγρότες.

 

Στην ουσία την ώρα των διαδηλώσεων οι δανειστές θα ανοίγουν τη συζήτηση για νέα μέτρα, ακόμη και μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων (που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση).

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ κάνει τη δική του συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι και όλοι οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια Νοσοκομεία, οι προνομιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί πως οι δικηγόροι συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι την άλλη Δευτέρα (08.02.2016), ενώ οι συμβολαιογράφοι απέχουν έως την Παρασκευή (05.02.2016). Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι φορτηγατζήδες, με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών να ξεκινά απεργία διαρκείας.

Στην απεργία συμμετέχουν η ΠΟΕ ΟΤΑ και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ η ΠΝΟ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία. Κλειστά είναι την Πέμπτη και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Απεργούν και οι οδηγοί ταξί, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τρόλεϊ, τρένα, Προαστιακός δεν θα κινηθούν καθόλου. Τα λεωφορεία θα κινηθούν μόνο από τις 09:00 το πρωί ως τις 21:00 το βράδυ, ενώ ΗΣΑΠ και Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00. Το ίδιο και το Μετρό.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact