ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι κολοσσιαίες ανακαλύψεις του 2016

Τα κορυφαία επιστημονικά, τεχνολογικά, αστρονομικά και αρχαιολογικά επιτεύγματα της χρονιάς που έφυγε

Το 2016 ήταν μια ανεπανάληπτη χρονιά σε όλους τους τομείς και τίποτα δεν έμεινε παραπονεμένο.

Επιστημονικές ανακαλύψεις, ιατρικά επιτεύγματα και τεχνολογικές εφευρέσεις λάμβαναν χώρα σχεδόν ταυτοχρόνως, δημιουργώντας ένα γόνιμο κλίμα προόδου και καινοτομίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μελέτες δημοσιεύονταν συνεχώς σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και πατέντες κατοχυρώνονταν διαρκώς στα γραφεία ευρεσιτεχνιών της οικουμένης.

Δεν ήταν βέβαια όλα τους κολοσσιαία άλματα προόδου, μεταξύ τους υπήρξαν ωστόσο και μερικά πραγματικά αξιοσημείωτα γεγονότα που χαρακτήρισαν το 2016 σε επιστημονικούς και τεχνολογικούς όρους.

Αυτά, αγαπητοί αναγνώστες, ήταν τα επιτεύγματα που θα μας μείνουν από το 2016, με τα περισσότερα εξ αυτών να μας απασχολούν και στα επόμενα χρόνια, μιας και είτε αποτέλεσαν ορόσημα στον τομέα τους είτε άνοιξαν νέους δρόμους που θα περπατηθούν γενναία στα επόμενα χρόνια…

Τα βαρυτικά κύματα υπάρχουν τελικά

tooppsarddicaovveirees1

Κάτι μεγαλύτερο από μια κολοσσιαία ανακάλυψη γύρω από την ίδια τη φύση της πραγματικότητας δύσκολα θα βρεις, κι αυτό ακριβώς έκαναν φέτος οι φυσικοί της ερευνητικής κοινοπραξίας Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO), όταν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των περιβόητων βαρυτικών κυμάτων, όχι μία, αλλά δύο φορές.

Η ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων παρέμενε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 μια ενδιαφέρουσα μεν αλλά ανεπιβεβαίωτη πρόβλεψη της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν, αν και τώρα θεωρείται -σχεδόν- επιστημονική βεβαιότητα. Κι επειδή εμείς, το ευρύ κοινό, δεν μπορούμε να συλλάβουμε τη σημασία της κατακλυσμιαίας ανακάλυψης, αρκεί ίσως να πούμε ότι οι φυσικοί συγκρίνουν την ανακάλυψη των ακριβοθώρητων βαρυτικών κυμάτων με την αποκρυπτογράφηση του DNA!

Ο ιός Ζίκα αποκρυπτογραφείται και χαρακτηρίζεται τρομακτικός

tooppsarddicaovveirees2

Ένας σχεδόν άγνωστος ιός που απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1947 στην Ουγκάντα (στο δάσος Ζίκα) εξαπλώθηκε ταχύτατα στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, όταν ο φλαβοϊός πήρε τη μορφή επιδημίας στη Λατινική Αμερική. Την ώρα που οι περισσότεροι ενήλικες ασθενείς δεν αντιμετώπιζαν συμπτώματα, η εξάπλωση του Ζίκα συνοδεύτηκε από μια μικρή αλλά ανησυχητική αύξηση σε περιστατικά μικροκεφαλίας, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2016.

Η χαλαρή αυτή συσχέτιση πυροδότησε έναν καταιγισμό ερευνών για την πιθανή σύνδεση του Ζίκα με αναπτυξιακές ανωμαλίες. Μέχρι τον Απρίλιο, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τους αρχικούς τους φόβους: ο Ζίκα προκαλεί πράγματι μικροκεφαλία, όπως και μια πληθώρα ακόμα γενετικών και εγκεφαλικών ανωμαλιών στα έμβρυα. Λίγα πράγματα επιταχύνουν την ιατρική πρόοδο όσο μια πανδημία σε εξέλιξη…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact