ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προσδοκίες Τσίπρα από τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα

Τι θέλει να εκμεταλλευτεί το Μέγαρο Μαξίμου

Με τις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας ανά χείρας ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα το μεσημέρι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία συνάντηση που κεντρίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αποτελεί τον έναν από τους δύο σταθμούς της τελευταίας περιοδείας του πλανητάρχη, πριν αποχωρήσει στις 20 Γενάρη από το Λευκό Οίκο.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Με ολόκληρη την πρωτεύουσα να έχει μετατραπεί σε «αστακό» για την ασφάλεια του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 2:30 το μεσημέρι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Η ατζέντα της συνάντησης είναι δεδομένη και ιδιαίτερα βαριά, καθώς επί τάπητος θα τεθούν όλα τα μείζονα ζητήματα, τα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θίξει πολλάκις στις αναφορές του περί τριπλής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα: Οικονομία, βιωσιμότητα του χρέους, προσφυγική κρίση και ασφάλεια, γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα, επενδύσεις και Κυπριακό αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα επικεντρωθεί ο διάλογος του Έλληνα πρωθυπουργού με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Αθήνα προσδοκά σε μία ηχηρή πολιτική στήριξη για την απομείωση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται στα μεσο και μακροπρόθεσμα μέτρα που επιζητά να αποφασιστούν μαζί με τα βραχυπρόθεσμα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Με τα μηνύματα που έχει στείλει ήδη ο Μπαράκ Ομπάμα, δείχνοντας τις σαφείς προθέσεις του για στήριξη της Ελλάδας κυρίως λόγω του κινδύνου μίας νέας οικονομικής αποσταθεροποίησης και των λεπτών γεωπολιτικών ισορροπιών στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον άγνωστο παράγοντα Τραμπ αλλά και το τι έχει στις αποσκευές του για τη συνέχεια της περιοδείας του στο Βερολίνο.

Από την κυβέρνηση πάντως εκτιμούν ότι οι θετικές ειδήσεις της Δευτέρας από το μέτωπο της οικονομίας δίνουν μία εξαιρετική ασίστ στα όσα θα πει ο Μπαράκ Ομπάμα για το χρέος και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η τριπλάσια υπερκάλυψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε συνδυασμό με τον ρυθμό ανάπτυξης 1,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2016 που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ έχουν σκορπίσει χαμόγελα αισιοδοξίας στην Ηρώδου Αττικού, με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν πως επιβεβαιώνεται ότι «ήδη φαίνεται φως στο τούνελ».

«Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το γ’ τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του β’ τριμήνου του 2016. Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξαπέλυαν επίθεση στη ΝΔ για την επιμονή στην καταστροφολογία και το αίτημα για εκλογές: «Όσο η οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή» ανέφεραν χαρακτηριστικά από το Μαξίμου, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να «συμβιβαστεί με την πραγματικότητα».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact