ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: «Τα Ίμια είναι Τουρκικά»

Μετά τον Erdogan που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο οποίος μάλιστα από χθες δέχεται… «πυρά» από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu, για το γεγονός ότι δεν διεκδικεί «τουρκικές βραχονησίδες», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με άρθρο του στη Milliyetυποστηρίζει ότι:

«Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος», απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια των ισχυρισμών του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου». Μάλιστα σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν επεμβαίνει για να πάρει αυτές τις 18 βραχονησίδες από την Ελλάδα οι οποίες, όπως ισχυρίσθηκε, είναι τουρκικές. Στη συνέχεια στράφηκε στο Κυπριακό, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι «ξεπουλά» την Κύπρο και θέλει να μειώσει τα εδάφη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από 37% που είναι σήμερα, στο 29,2%.


Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών


«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ανεύθυνες» και «προκλητικές» τις αναφορές περί του αντιθέτου.

«Το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα», διαμηνύει η Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact