ΕΛΛΑΔΑ

Προσκυνά στο Άγιον Όρος ο Πούτιν

Στον ιερό ναό του Πρωτάτου στο Αγ. Όρος έφθασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου έγινε δεκτός με τιμητικές κωδωνοκρουσίες από την Ιερά Κοινότητα με επικεφαλής τον πρωτοεπιστάτη ή Άγιο Πρώτο, Παύλο και τον πολιτικό διοικητή του Αγ. Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Με αντίστοιχες εκδηλώσεις, λίγο νωρίτερα έγινε η υποδοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ρώσο Πρόεδρο στο παρακείμενο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας. Ο κ. Πούτιν παρακολούθησε πανηγυρική δοξολογία, ενώ θα ακολουθήσει η επίσημη υποδοχή. Θα γίνει περίπου στη μέση της σκάλας προς το Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό κέρασμα, τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις των δύο Προέδρων και την ανταλλαγή δώρων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στον ναό του Αγίου Παντελεήμονος όπου βρίσκεται από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Η επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα στον ναό θα ολοκληρωθεί με το πέρας της πανηγυρικής δοξολογίας οπότε και θα αποχωρήσει οΡώσος Πρόεδρος.

Στον Ιερό ναό του Πρωτάτου κατά την άφιξη των δύο Προέδρων παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.

Τον κ. Πούτιν συνόδευσαν από τη Δάφνη στις Καρυές ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Η επέτειος της χιλιετούς παρουσίας στο Άγιον Όρος θεωρείται μεγάλο γεγονός για τη Ρωσία που με οδηγό τη θεωρία της «τρίτης Ρώμης» θέλει να είναι αυτή που θα καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια την Ορθοδοξία και μέσω της Εκκλησίας θέλει η Μόσχα να κυριαρχήσει στον Ορθόδοξο κόσμο. Εξάλλου, ο στόχος των Ρώσων είναι να πάρουν τα πρωτεία από το Φανάρι, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να καταστεί η Μόσχα, η νέα πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας, μετά την Κωνσταντινούπολη.

Στο πατριαρχείο Μόσχας έχει εκχωρηθεί η τρίτη και όχι η πρώτη θέση, όπως θα ήθελαν οι Ρώσοι, μεταξύ των πατριαρχείων. Η Κωνσταντινούπολη, η «Νέα Ρώμη» συνέχισε την παράδοση από την «πρεσβυτέρα αυτοκρατορική Ρώμη» και έμεινε η Μόσχα, η «Τρίτη Ρώμη» να μην μπορεί να ξεπεράσει τη «δεύτερη», δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στη Μονή Παντελεήμονος όπου ήδη βρίσκονται περίπου 100 Ρώσοι μυστικοί πράκτορες, παραμένει εδώ και μέρες και ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, εκ των μυστικοσυμβούλων του Β. Πούτιν και ο άνθρωπος που προβάλλει τη λεγόμενη Τέταρτη Πολιτική Θεωρία.

Αίσθηση προκαλεί η απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο είχε ενημερώσει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, ότι θα μεταβεί για δύο μέρες στο Αγιον Ορος σε μια επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα.

Η αρχική επιθυμία του Κύριλλου ήταν να συλλειτουργήσουν με τον Βαρθολομαίο, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θέλει να «νομιμοποιήσει» τη ρωσική πρωτοβουλία, όπως λέγεται. Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός ότι η Μόσχα ήθελε λαμπρές εκδηλώσεις, αυτές θα είναι περιορισμένες (σ.σ. ο λαμπρός εορτασμός θα γίνει στη Μόσχα) και σε πολύ χαμηλούς τόνους στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Από το Φανάρι ρίχνουν τους τόνους, λέγοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε Εκπρόσωπο και η επίσημη γραμμή είναι: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχης Μόσχας στη Γενεύη, τον ενημέρωσε πως λόγω του φόρτου εργασίας για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τον Ιούνιο στην Κρήτη, δεν θα μπορέσει να έχει φυσική παρουσία στο Άγιον Όρος».

«Το Άγιον Όρος είναι έτοιμο να “δεχτεί με αγάπη” τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν αυτός επιθυμεί να έρθει» είχε πει πριν λίγο καιρό ο Ιερομόναχος Γαβριήλ – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κανονικής Αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου στην Ιερά Κοινότητα και μέλος της ειδικής Επιτροπής για την προετοιμασία της χιλιετής παρουσίας των Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος.

Αυτή η υποδοχή θα γίνει…αλλά Αγιον Όρος και Οικουμενικό Πατριαρχείο παρατηρούν με προσοχή και επιφύλαξη τα σχέδια της Μόσχας υπό το πρίσμα της θεωρίας της…«τρίτης Ρώμης».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact