ΙΣΤΟΡΙΑ

Σάμιουελ Τζόνσον

Σάμιουελ Τζόνσον

H google τιμά με το σημερινό Doodle τα   308α γενέθλια του Σάμιουελ Τζόνσον, του σπουδαίου Βρετανού λεξικογράφου


Σάμιουελ Τζόνσον

Θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία της ζωής και των γραμμάτων του 18ου αιώνα. Ο Δρ Samuel Johnson, συγγραφέας και λεξικογράφος, πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1784.

Γεννημένος στο Lichfield, Staffordshire, στην Αγγλία, στις 18 Σεπτεμβρίου 1709, ο Samuel Johnson ήρθε από μέτρια μέσα για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές προσωπικότητες της εποχής του. Ήταν γνωστός για τις συλλογές του, βιογραφίες και ένα ολοκληρωμένο λεξικό, καθώς και για την προσαρμογή του μύθου Η Ιστορία του Ρασέλα, Πρίγκιπα της Αβισσνίας . Αφιερωμένο για τις διαρκείς μαρτυρίες του, ο Τζόνσον πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1784.

Δύσκολη παιδική ηλικία

Όπως αναφέρθηκε στη βιογραφία του φίλου του James Boswell, ο Johnson είπε κάποτε: “Γεννήθηκα σχεδόν νεκρός και δεν μπορούσα να κλάψω για κάποιο χρονικό διάστημα”.

Ως μωρό, ο Τζόνσον υπέφερε από scrofula, μια μορφή φυματίωσης που είχε συμβεί στους λεμφαδένες του. Η ακοή και η όρασή του ήταν μειωμένες και ο Johnson εμφάνισε μια σειρά φυσικών και λεκτικών τικ σε όλη του τη ζωή (οι σύγχρονοι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να είχε σύνδρομο Tourette, αλλά η διαταραχή ήταν άγνωστη κατά τη διάρκεια της ημέρας του Johnson). Ο Johnson υπέφερε επίσης από συμπτώματα κατάθλιψης.

Μελέτες και πρώιμη σταδιοδρομία

Ο Johnson ήταν γιος βιβλιοπώλη, ήταν εξαιρετικός μαθητής και ιδιαίτερα καλός στα λατινικά. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο Pembroke στην Οξφόρδη το 1728. Ωστόσο, το οικονομικό πρόβλημα τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχολείο το επόμενο έτος. Προσπάθησε τότε να βρει δουλειά ως δάσκαλος, αλλά δεν είχε τύχη να βρει μια κατάλληλη μακροπρόθεσμη θέση.

Στο Μπέρμιγχαμ, άρχισε να εργάζεται ως συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου,  παντρεύτηκε την Elizabeth Porter, χήρα, το 1735. Με τα χρήματα που μάζεψε στο γάμο,  κατάφερε να ιδρύσει το δικό του σχολείο.

Το 1737, μετακόμισε στο Λονδίνο. Εκεί, συνέχισε να εργάζεται ως συγγραφέας για χρόνια, αναδεύοντας άρθρα – σε ποικίλους βαθμούς ποιότητας – σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρήματα. Άρχισε να συνεισφέρει στο περιοδικό The Gentleman’s Magazine το 1738. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε ανώνυμα το ποίημα “Λονδίνο”, πολιτική σάτιρα.

Το 1746, συμφώνησε να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγάλα έργα της καριέρας του: ένα λεξικό της αγγλικής γλώσσας . Το βιβλίο πήρε σχεδόν μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί.  Δημοσιεύθηκε το 1755, φέρνοντάς τον περισσότερο ευγνωμοσύνη, αλλά ελάχιστη οικονομική ανταμοιβή.

Ο Johnson συνέχισε να γράφει, με μεταγενέστερα έργα που περιλαμβάνουν τη φιλοσοφική ιστορία The History of Rasselas, Prince of Abissinia (1759) και μια συλλογή έργων για το The Idler . Το 1762, έλαβε σύνταξη από την αγγλική κυβέρνηση, η οποία μείωσε τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες του. Τον επόμενο χρόνο, ο Johnson συνομίλησε με τον Boswell, τον μελλοντικό του βιογράφο.

Σε ηλικία 75 ετών, ο Τζόνσον πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1784 στο Λονδίνο της Αγγλίας. Θάφτηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Η περίφημη βιογραφία του Boswell, που δημοσιεύτηκε το 1791, παρείχε ένα διαρκή αφιέρωμα στη ζωή και την εργασία του Johnson.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact