ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες για την κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντέιντα

Πολεμικά αεροσκάφη το βομβάρδισαν το πρωί

Με επίκεντρο το αεροδρόμιο της πόλης Χοντέιντα στην Υεμένη μαίνονται σήμερα σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Η πόλη τελεί υπό τον έλεγχο των Χούτι από το 2014 και η επιχείρηση για την κατάληψη του αεροδρομίου ξεκίνησε μετά την άφιξη «μεγάλων» ενισχύσεων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Η κατάληψη του αεροδρομίου, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα είναι σημαντική για τον αραβικό συνασπισμό, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να καταλάβει την καλά φυλασσόμενη πόλη αρκετά γρήγορα ώστε να μην διακοπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Υεμενίτες που εξαρτώνται από αυτή.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο νωρίς το πρωί. «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε τις συγκρούσεις τόσο καθαρά. Μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο του πυροβολικού και των πυροβόλων όπλων» δήλωσε ένας κάτοικος.

Η Χοντέιντα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, και η γύρω περιοχή, μετρούν περίπου 600.000 κατοίκους.

Η επιχείρηση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου και τους έχει φέρει έως το αεροδρόμιο της Χοντέιντα.

Χθες Δευτέρα οι Χούτι εξακολουθούσαν να εμποδίζουν την άφιξη ενισχύσεων στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αφού κατέλαβαν ένα μέρος του παράκτιου δρόμου νότια της Χοντέιντα.

«Η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί εκτός κι αν οι αντάρτες αποσυρθούν άνευ όρων» είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο αραβικός συνασπισμός βασίζεται στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος έφτασε στη Σανάα το Σάββατο, για να πετύχει συμφωνία με τους Χούτι για να αποχωρήσουν από τη Χοντέιντα.

Ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούτι, διέψευσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην παράδοση του λιμανιού «διότι αυτό το αίτημα δεν είναι ρεαλιστικό». «Στη διάρκεια όλων των επισκέψεών του, ο απεσταλμένος συζήτησε μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση που αφορά όλα τα μέτωπα και όχι μόνο τη Χοντέιντα» τόνισε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact