ΚΥΠΡΟΣ

Σκηνικό Ιμίων στην Κύπρο, επεισόδιο με το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Όλο το χρονικό των τελευταίων εξελίξεων

Στον απόηχο του επεισοδίου προ ολίγων ημερών στα Ίμια, μια νέα τουρκική πρόκληση εξελίχθηκε την Παρασκευή, αυτή τη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ. Τουρκικά σκάφη παρεμπόδισαν την πορεία του ιταλικού γεωτρύπανου «Saipem 12.000», το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 πριν αποχωρήσει από την περιοχή. Την προσπάθειά του αυτή ανέκοψε τουρκική φρεγάτα με κίνδυνο σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των κυπριακών μέσων ενημέρωσης, το γεωτρύπανο είχε προχωρήσει πιο κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της τουρκικής παράνομης Navtex με κατεύθυνση τον στόχο. Μέσα από συνεχείς ριψοκίνδυνους ελιγμούς, τέσσερα επικίνδυνα περιστατικά με τουρκική φρεγάδα καθώς και δεύτερη που έσπευσε στην περιοχή, το Saipem άρχισε να αποχωρεί από την περιοχή.

Η τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο, με τον καπετάνιο του ιταλικού γεωτρύπανου να καταφέρει τελικά να το αποφύγει και να τερματίζει την προσπάθεια κατευθυνόμενος δυτικά.

Στη συνέχεια ιταλικό γεωτρύπανο ανέμενε την έκβαση της διπλωματικής προσπάθειας που βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Παρασκευής, προτού αναχωρήσει εντελώς από την κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact