ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ και πανικός τις Βρυξέλλες: Σειρά εκρήξεων σε αεροδρόμιο και Μετρό – Δεκάδες νεκροί-τραυματίες

Βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε το θάνατο στο αεροδρόμιο και στο μετρό, πάρα πολλοί σοβαρά  – Φωτογραφίες-σοκ από τα σημεία της επίθεσης

Στις 09.00 ώρα Ελλάδας (σ.σ.: 08.00 ώρα Βελγίου) δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Zaventem» των Βρυξελλών, ενώ ύστερα από μία ώρα ακολούθησε έκρηξη στον σταθμό του μετρό «Maalbeek», κοντά στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπουργός Υγείας του Βελγίου Maggie de Block έκανε λόγο για 11 νεκρούς και τουλάχιστον 81 τραυματίες στο αεροδρόμιο καθώς και για 15 νεκρούς και 55 τραυματίες στον σταθμό του μετρό. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του μετρό (STIB-MIVB) ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων από την επίθεση στο τρένο, στα 20.

Βέλγος πρωθυπουργός: Εγινε αυτό που φοβόμασταν

Νεότερες πληροφορίες μιλούν για 186 τραυματίες (σ.σ.: 80 στο αεροδρόμιο και 106 στο μετρό)

Tην ευθύνη για τις επιθέσεις φέρονται να αναλαμβάνουν μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Το RT μετέδωσε ότι λίγο αργότερα υπήρξε ελεγχόμενη έκρηξη ακόμη μίας βόμβας στη «Rue de la Loi» δίπλα στον σταθμό του μετρό «Schuman», επίσης πολύ κοντά στα κτήρια της Ε.Ε.

Οι βασικοί ύποπτοι

Ανθρωποκυνηγητό για δυο Ισλαμιστές στο Βέλγιο

Σύμφωνα με την Telegraph, βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών, σε αεροδρόμιο και μετρό, θεωρούνται αυτήν τη στιγμή δύο άνδρες: οι Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί.

Οι δύο βασικοί ύποπτοι: Aπό αριστερά ο Νατζίμ Λααχράουι και ο Μοχάμεντ Αμπρινί

ΟΙ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ: AΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΝΑΤΖΙΜ ΛΑΑΧΡΑΟΥΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΜΠΡΙΝΙ

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως πρόκειται για δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι και για τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.

Τόσο ο Λααχράουι όσο και ο Αμπρινί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς δεν εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας στο Βέλγιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την περασμένη εβδομάδα.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι οι δύο άνδρες, συνεργάτες του Αμπντεσλάμ, να βιάστηκαν να εξαπολύσουν τις σημερινές επιθέσεις, φοβούμενοι ότι κατά την ανάκριση ο εγκέφαλος του Παρισιού θα «έσπαγε» και θα αποκάλυπτε την κρυψώνα τους.

Ο Λααχράουι, ένας 24χρονος συριακής καταγωγής, φέρεται να έφυγε από τη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2013 και να ταξίδεψε χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ως την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο με τον Αμπντεσλάμ.

Ο Αμπρινί είναι ένας 30χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε συναντηθεί με τον Αμπντεσλάμ αμέσως πριν από τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανάληψη ευθύνης των επιθέσεων από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, λογαριασμοί τζιχαντιστών στο twitter διαμηνύουν ότι «το Χαλιφάτο είναι στις Βρυξέλλες»

Σε συναγερμό οι δυνάμεις ασφαλείας

Mετά τα χτυπήματα ο βελγικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορα του Βελγίου, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter. Τόσο ο αερολιμένας «Zaventem» όσο και το μετρό έκλεισαν. Παράλληλα, οι Αρχές συστήνουν στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ έχει ενεργοποιηθεί έκτακτο σχέδιο με την ονομασία «πλάνο καταστροφής».

Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο ατόμων που είναι ύποπτα για τις επιθέσεις. Την ίδια ώρα ο στρατός περιπολεί στους δρόμους της πόλης, ενώ δόθηκε εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Σε ανακοίνωση του αερολιμένα «Zaventem» αναφέρεται: «Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο – το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί».

Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανέβηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η έκρηξη στο αεροδρόμιο

Απόλυτη φρίκη – Νέο βίντεο με νεκρούς μέσα από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στον χώρο του αεροδρομίου μετά το αιματηρό περιστατικό εντοπίστηκαν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Οι εκρήξεις φέρονται να σημειώθηκαν στον χώρο αναχωρήσεων, στο γκισέ της εταιρείας American Airlines.

O αερολιμένας εκκενώθηκε και έκλεισε μέχρι νεωτέρας, ενώ διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία προς το αεροδρόμιο.

Tα βίντεο του τρόμου στις Βρυξέλλες

Σοκαριστική μαρτυρία για τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες: Ετρεμε το κτίριο, άνθρωποι ζαλισμένοι έβγαιναν μέσα από τους καπνούς

Δείτε εδώ το μέγεθος της έκρηξης

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι άκουσε δύο “πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις”. “Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (…) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι”. “Αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση – αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο”, σημείωσε.
 

Νωρίτερα, ανταποκρίτρια του ισραηλινού δικτύου i24news αλλά και το RT έκαναν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς και 20 τραυματίες. Παράλληλα, Βέλγος δημοσιογράφος επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα είπε πως εντός του αεροδρομίου υπήρχαν πολλοί τραυματίες και άνθρωποι που έπεσαν αναίσθητοι εντός της αίθουσας αναχωρήσεων, απέναντι από το ξενοδοχείο «Sheraton».

Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Anke Fransen ανακοίνωσε ότι «υπήρξαν δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων. Η ομάδα πρώτων βοηθειών έσπευσε στο σημείο για παροχή βοήθειας».

Oι εκρήξεις σημειώνονται λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Salah Abdeslam στις Βρυξέλλες, του βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.


Δείτε συγκλονιστικό βίντεο με τον κόσμο στο αεροδρόμιο να τρέχει να σωθεί!

Δείτε Live εικόνα από το σημείο

Εικόνες-σοκ από τραυματίες

Eικόνες από τα χτυπήματα σε «Zaventem» και «Maalbeek»

Πρώτες βοήθειες έξω από τον σταθμό του μετρό

Πρώτες βοήθειες έξω από τον σταθμό του μετρό

Έκρηξη σε σταθμό του Μετρό

Έκρηξη σε σταθμό του Μετρό

Eικόνα από το εσωτερικό του μετρό

Eικόνα από το εσωτερικό του μετρό

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στον σταθμό Schuman

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στον σταθμό Schuman

Τα σημεία των εκρήξεων

Τα σημεία των εκρήξεων

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερους από 23 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο.

ΣΟΚ! Τζιχαντιστές απειλούν με προκηρύξεις στα ελληνικά;

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact