ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάγερ: Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι

Με άρθρο του πρειδοποιεί τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους

Οι Γερμανοί καλούνται σήμερα να πούνε όχι στην αποχή και να πάνε στις κάλπες καθώς η σχεδόν εξασφαλισμένη επανεκλογή της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για μια τέταρτη θητεία κινδυνεύει να επισκιαστεί από την πιθανή είσοδο στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού κόμματος, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Μετά τις σοκαριστικές εξελίξεις τον περασμένο χρόνο, από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από την ΕΕ μέχρι την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, πολλοί εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στη Μέρκελ για να ηγηθεί της πληγωμένης, μετά-Brexit Ευρώπης.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.

«Ίσως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης» έγραψε ο πρόεδρος της χώρας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι. «Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».

Στο «εξατομικευμένο αναλογικό εκλογικό σύστημα», όπως χαρακτηρίζεται στην Γερμανία, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δίνοντάς τους περισσότερες έδρες από τον ίδιο αριθμό ψήφων.

Στις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο χρόνο οι συντηρητικοί της Μέρκελ δέχτηκαν πλήγμα από το AfD, το οποίο ευνοήθηκε από την λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της απόφασής της το 2015 να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο κυριότερος αντίπαλός της, ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Μάρτιν Σουλτς ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Σουλτς χαρακτήρισε την Παρασκευή «νεκροθάφτες της δημοκρατίας» το ξενοφοβικό κόμμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αφού ψήφισε, δήλωσε αισιόδοξος ότι το κόμμα του, το οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στη δεύτερη θέση με απόσταση από τους συντηρητικούς, θα εξασφαλίσει τις ψήφους των αναποφάσιστων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact