ΕΛΛΑΔΑ

«Στάχτη» τα μαστιχόδεντρα στη Χίο

«Στάχτη» έγιναν τα μαστιχόδεντρα

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής είναι απογοητευτικές: Περισσότερα από 44.000 στρέμματα δάσους καταστράφηκαν μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, με τα μεγαλύτερα θύματα της πύρινης οργής να είναι οι αγρότες μαστιχοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι και οι αμπελουργοί.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Politischios.gr, στη μάχη ελέγχου του πύρινου μετώπου έπεσαν με το πρώτο φως της ημέρας εναέριες κι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα δύο canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή, όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.

Τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν στο νησί και 21 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Χίου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές και η πυροσβεστική δύναμη ενισχυμένη σημαντικά θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζονταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Η ύφεση των μετώπων έδωσε την ευκαιρία σε πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες, στρατιωτικούς και στελέχη της ΕΜΑΚ να ξεκουραστούν για λίγο ακόμα και στα χαντάκια δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact