ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία-σοκ: Ένας στους τρεις Έλληνες στα όρια της φτώχειας

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Δύσκολη παραμένει η κοινωνική και οικονομική η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς η χώρα παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για φτωχοποίηση και απομόνωση, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα στοιχεία του 2015 δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει πως η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στα οικονομικά προβλήματα των πολιτών της.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την παρουσίαση των συστάσεών της Επιτροπής για τα εργασιακά δικαιώματα στην ευρωζώνη στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης, καθώς το 35,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες, ποσοστό 22,2%, αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις.

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δυσμενέστερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, και στην επίδραση των κοινωνικών παροχών στην καταπολέμηση της φτώχειας. Όπερ και σημαίνει ότι η «βαθμολογία» είναι ιδιαίτερα χαμηλή και για το κράτος πρόνοιας.

Η επίδραση των κοινωνικών δαπανών – πλην συντάξεων – υπολογίζεται μόλις στο 4,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη το 2015 ήταν υπερδιπλάσιος, ανερχόμενος στο 8,5%.

Το αξιοπερίεργο είναι πως υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης της ένδειας, ενώ η Ελλάδα ξόδευε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας από τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2015 οι δαπάνες της ελληνικής γενικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία ήταν ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.

Τα κενά του κοινωνικού κράτους επεκτείνονται και στον χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να δηλώνει πως δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη την οποία είχε ανάγκη. Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Πιο κάτω από τη χώρα μας είναι μόνο η Εσθονία, με 12,7%.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση. Το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα εξίμισι φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact