ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε

Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών

Ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σήμερα, με μια σφαίρα στο κεφάλι, στη συνοικία Ρας αλ Αμούντ, κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν ο θάνατος αυτός συνδέεται με τις συγκρούσεις που ξέσπασαν νωρίτερα μετά την προσευχή της Παρασκευής, μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών γύρω από την Παλιά Πόλη.

Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται εδώ και περίπου μία εβδομάδα για την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο για το Ισλάμ. Οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να τοποθετήσουν τους ανιχνευτές έπειτα από μια ένοπλη επίθεση εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών κοντά στην περιοχή αυτή. Το Ισραήλ κατηγορεί τους δράστες της επίθεσης ότι είχαν κρύψει τα όπλα στην Πλατεία των Τεμενών, έναν χώρο που τιμούν εξίσου οι Εβραίοι, που τον αποκαλούν Όρος του Ναού.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα ασφαλείας οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν προσεύχονται πλέον στην Πλατεία των Τεμενών, όπου βρίσκονται ο Θόλος του Βράχου και το τέμενος Αλ Άκσα, αλλά έξω από αυτήν. Την τελευταία εβδομάδα σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις με αστυνομικούς στην περιοχή.

Προκειμένου να αποφευχθούν νέες ταραχές σήμερα, ημέρα της καθιερωμένης προσευχής των μουσουλμάνων, η αστυνομία αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη στους άνδρες κάτω των 50 ετών.

Στην Πύλη των Λεόντων, κοντά στην Πλατεία των Τεμενών, συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι αλλά οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί τους διαμήνυσαν ότι μόνο όσοι ήταν άνω των 50 ετών θα επιτρεπόταν να περάσουν. Στη συνέχεια αστυνομικοί εκτόξευσαν βομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον των διαδηλωτών ενώ οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους έριχναν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Ισραηλινοί «έδιωχναν όποιον ερχόταν να προσευχηθεί. Όταν τους είπα ότι πήγαινα στον γιατρό δεν με άφησαν να περάσω. Θα προσευχηθώ εδώ (σ.σ. κοντά στην Παλιά Πόλη) μαζί με τους άλλους», είπε ο Ούλφατ Χάμαντ, 42 ετών, που έφτασε στην Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ.

Στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης οι Παλαιστίνιοι προσευχήθηκαν έξω από τα τεμένη, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact