ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο 48 ωρών απο τους Δανειστές

Αγώνα δρόμου για να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους θεσμούς και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου δίνει η κυβέρνηση.

Ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά για το Μέγαρο Μαξίμου, με τους δανειστές να έχουν δώσει τελεσίγραφο 48 ωρών για να βρεθεί η «χρυσή τομή». Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, όλες οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα πάνε τουλάχιστον έναν μήνα πίσω, καθώς δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να είναι όλα έτοιμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση νέων δόσεων. Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup πριν από τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) για ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Ερώτημα παραμένει το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, αφού δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως ζητούν μέτρα 3,6 δις ευρώ για τη διετία 2018-19, τα οποία και πρέπει να ψηφιστούν προληπτικά μέσα στο 2017 και να μην εφαρμοστούν στην περίπτωση που πιαστούν οι στόχοι. Βάσει της πρότασης των θεσμών, η Αθήνα θα πρέπει να μειώσει από το 2018 το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ, ενώ για το 2019 ζητούν νέες περικοπές στις συντάξεις. Πρακτικά η μείωση του αφορολόγητου σε αυτό το όριο σημαίνει μείωση της έκπτωσης φόρου στα επίπεδα περίπου 1.300-1.350 ευρώ, από τα 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο (550-600 ευρώ επιβάρυνση).

Παράλληλα, θα επέλθει πλήγμα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ειδικότερα, όσοι λαμβάνουν μεταξύ 500 και 900 ευρώ, με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ, θα χάσουν μισό ή ένα ολόκληρο μηνιάτικο από το 2018.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact