ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με τους δύο Τούρκους που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Πιο σοβαρή από την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι αυτή των δύο επίδοξων πραξικοπηματιών οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε χθες, οργανωμένα, με τον δικηγόρο τους, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας, παραδόθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο eleftherostypos.gr, έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι δύο λοχίες της τουρκικής στρατιωτικής ομάδας των «Μπορντό Μπερελί», ονόματι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, στις 15 Φεβρουαρίου εμφανίστηκαν μαζί με τον δικηγόρο τους στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδος και ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας.

Αρχικά δήλωσαν ότι είναι ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί ενώ στην συνέχεια ομολόγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ανήκαν στην ομάδα εκείνη των στρατιωτικών που το βράδυ του πραξικοπήματος πήγε στο ξενοδοχείο που έμενε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον σκοτώσουν ή να τον συλλάβουν.

Σύμφωνα με όσα γράφει Προς το παρόν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί κρατούνται σε χώρο που φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό, ενώ τα μέτρα για την ασφάλειά τους είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει είναι υπό εξέταση, ενώ αναμένεται και το δικαστικό αίτημα της τουρκικής πλευράς για την έκδοσή τους. Επισημαίνεται, όμως, ότι η περίπτωσή τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, καθώς στην περίπτωση των δύο φαίνεται να υπάρχουν πολλές επιβαρυντικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμα θα είναι τα στοιχεία που θα περιέχονται στο τουρκικό αίτημα για έκδοσή τους και το κατά πόσο αυτά επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο σύλληψης ή δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου.

Η άφιξή τους έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία στη γειτονική χώρα διεξάγεται η δίκη των στρατιωτικών που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας κατά του Ερντογάν. Συνολικά δικάζονται 47 άτομα, τα οποία βρίσκονται προφυλακισμένα. Η επίλεκτη ομάδα κομάντος που έφτασε το βράδυ του πραξικοπήματος στη Μαρμαρίδα, όπου βρισκόταν ο Τούρκος πρόεδρος, αποτελείτο από 30 καταδρομείς. Από αυτούς οι 25 είχαν συλληφθεί από την τουρκική Αστυνομία και οι πέντε διέφυγαν. Οι δύο από τους πέντε καταζητούμενους είναι αυτοί που, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν στις 15 Φεβρουαρίου στη χώρα μας.

Στην Τουρκία έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες και των πέντε καταζητούμενων -στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό τους- οι οποίοι δικάζονται ερήμην. Μετά την παράδοσή των δύο Τούρκων οι ελληνικές Αρχές διασταύρωσαν τα στοιχεία τους και διαπίστωσαν ότι τα ονόματά τους ανήκουν στις λίστες με τους καταζητούμενους για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσπαθούσαν χθες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Το θέμα, πάντως, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ βασικό μέλημα πλέον των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να στήσουν ένα πλέγμα ασφαλείας γύρω από τους δύο Τούρκους που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact