ΕΛΛΑΔΑ

Θρήνος & οργή στη Μάνδρα-Μέσα στη λάσπη για 4η μέρα, ατελείωτα προβλήματα

Στους 19 έφτασε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική καθώς σήμερα εντοπίστηκαν τρεις ακόμα σοροί αντρών που ανήκαν στον κατάλογο των αγνοούμενων.

Πλέον, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να εντοπιστούν τρία ακόμα άτομα που αγνοούνται, ενώ τη δική τους μάχη δίνουν και οι κάτοικοι της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασής τους, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι από την Τετάρτη δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα το πρόβλημα με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση των περιοχών τους.

Ποια είναι τα τρία τελευταία θύματα

Ο 38χρονος οδηγός φορτηγού Γιάννης Ρούμελης, ο 59χρονος κυνηγός Δημήτρης Δημητρόπουλος και ο 29χρονος επίσης οδηγός Πέτρος Κολέτσης είναι τα τρία τελευταία πρόσωπα που συμπληρώνουν τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες.

Σήμερα το πρωί, εντοπίστηκε αρχικά η σορός του 38χρονου Γιάννη Ρούμελη από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης της πυροσβεστικής σε επιχείρηση, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας.

Ο άτυχος οδηγός φορτηγού. Φωτογραφία: ANT1NEWS

Η νταλίκα του άτυχου οδηγού είχε κοπεί στα δύο από την ορμή του νερού την Τετάρτη. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε θαμμένος κάτω από λάσπη και μπάζα και ανασύρθηκε έπειτα από μία ιδιαίτερη δύσκολη επιχείρηση, καθώς υπήρχε και διαρροή υγραερίου.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν στον κόλπο της Ελευσίνας, από σκάφος του Λιμενού, πίσω από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη οι σοροί του 59χρονου κυνηγού Δημήτρη Δημητρόπουλου και του 29χρονου Πέτρου Κολέτση. Η μία από τις σορούς μάλιστα είχε σφηνωθεί σε δύσβατο σημείο στον βυθό της θάλασσας και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων αποστολών προκειμένου να ανασυρθεί.

Ο άτυχος 29χρονος

Τραγικές σκηνές στο Θριάσιο -Θρήνος από τους συγγενείς

Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν τόσο έξω από την επιχείρηση όπου εντοπίστηκε ο 38χρονος οδηγός όσο και στο Θριάσιο, όπου έσπευσαν συγγενείς των αγνοουμένων, προκειμένου να μάθουν αν επρόκειτο για τους δικούς τους ανθρώπους. Όσον αφορά στον 29χρονο Πέτρο Κολέτση μάλιστα την αναγνώριση έκανε ο ίδιος ο πατέρας του που εργάζεται στην ασφάλεια του νοσοκομείου.

Απόγνωση και οργή στη Μάνδρα

Τουλάχιστον 2.000 νοικοκυριά στη Μάνδρα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, καθώς έχουν ζημιές που δεν επιδιορθώνονται δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής που αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

«Δεν μπορούμε να θάψουμε τους νεκρούς μας», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Κριεκούκη, σημειώνοντας ότι ο δρόμος είναι «κομμένος» από 4 βυτιοφόρα που έχουν θαφτεί στη λάσπη. «Πού είναι το έργο της Αθηνών-Θηβών;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως η γραφειοκρατία καθυστερεί την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εξαγγελθεί.

Χωρίς νερό η περιοχή

Στο μεταξύ με το πέρασμα των ημερών διαφαίνεται και το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν από τις φονικές πλημμύρες οι υποδομές των περιοχών που επλήγησαν. Ειδικότερα, στη Μάνδρα, το δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης είναι μερικώς κατεστραμμένο με το νερό να μην είναι πόσιμο και τον δήμο να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να την το πίνουν μέχρι να διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στο πλευρό των πληγέντων στέκονται διάφοροι δήμοι της Αθήνας αποστέλλοντας υδροφόρες ενώ σε εγρήγορση για πιθανές υγειονομικές συνέπειες είναι και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως επεσήμανε πάντως για το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, κλιμάκοιο της ΕΥΔΑΠ αποκατάστησε τη βλάβη του δημοτικού δικτύου υδροδότησης της Μάνδρας και στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης επί της χημικής σύστασης του νερού και της καταλληλότητας ή μη προς πόση.

Επίσης, έχει αποκατασταθεί σχεδόν η ηλεκτροδότηση πλην κάποιων απομακρυσμένων σημείων τα οποία σύντομα «θα συνδεθούν».

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι η καταγραφή των ζημιών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο με τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών να προχωρούν σε αυτοψίες. Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό 260 κτίσματα έχουν πληγεί και τουλάχιστον τα 186 χρήζουν αποζημίωσης.

Σχεδόν 1.000 κλήσεις στην πυροσβεστική

Ενδεικτικό του χάους που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι το γεγονός ότι η πυροσβεστική έχει δεχθεί, από το πρωί της Τετάρτης, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, όπως και για τη μεταφορά ατόμων, από τις περιοχές Νέας Περάμου, Μεγάρων και Μάνδρας Αττικής. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 480 κλήσεις για παροχές βοηθείας. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβέστες, που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 190 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορές 56 ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI, INTIME NEWS

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact