ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει «νέο Ψυχρό Πόλεμο» με τη Ρωσία ούτε νέα κούρσα εξοπλισμών

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας καλεί τη Μόσχα να σεβαστεί τους κανόνες

Την προσέγγιση του ΝΑΤΟ σε σχέση με την ένταση με τη Ρωσία, εξαιτίας της υπόθεσης δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας πως το ΝΑΤΟ δεν θέλει νέο Ψυχρό Πόλεμο και καλώντας τη Ρωσία να συνεργαστεί στην υπόθεση Σκριπάλ.

«Έχουμε μια όπως θα την ονόμαζα ‘διπλή προσέγγιση’ απέναντι στην Ρωσία» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC. «Από τη μία πλευρά η αποτροπή, η άμυνα και από την άλλη ο διάλογος, επειδή δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών». «Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας, επομένως οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως η απομόνωση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να είναι εναλλακτική επιλογή.

«Κάποια στιγμή η Ρωσία θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να συνεργαστεί μαζί μας κι όχι να προχωρήσουμε στην αντιπαράθεση και εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αν σεβαστούν ορισμένους βασικούς κανόνες και προδιαγραφές των διεθνών σχέσεων» τόνισε.

Η υπόθεση Σκριπάλ, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως και η κόρη του, θύματα και οι δύο της δηλητηρίασης με νευροτοξική ουσία, έχει εντείνει τις σχέσεις Ανατολής και Δύσης, με τους δυτικούς συμμάχους να καταγγέλλουν ομόφωνα τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δηλώνει πάντως ότι η Ρωσία μπορεί να ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων κατά της Βρετανίας ανά πάσα στιγμή.

«Μπορείτε να τα περιμένετε ανά πάσα στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες σε απάντηση στο τελεσίγραφο που έδωσε η Μέι σε 23 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Βρετανία σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Κόρμπιν: Το να προτρέχουμε δεν εξυπηρετεί ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την εθνική μας ασφάλεια

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κινήθηκε και ο επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα πως η Βρετανία δεν πρέπει να βιαστεί να μπει σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» με τη Ρωσία πριν να έχει πλήρη στοιχεία που ν’ αποδεικνύουν την υπαιτιότητά της Μόσχας στην επίθεση με νευροτοξική ουσία κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι έχει επιρρίψει στη Ρωσία την ευθύνη για τη δηλητηρίαση με Novichok του Ρώσου πρώην κατασκόπου.

Όμως ο Κόρμπιν, που έχει επικριθεί για την πολύ επιφυλακτική στάση που έχει τηρήσει στην υπόθεση, δήλωσε ότι το να τρέχει κανείς μπροστά από τα στοιχεία σε μια τέτοια τεταμένη ατμόσφαιρα δεν εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια.

«Το να προτρέχουμε προτού η αστυνομία συγκεντρώσει στοιχεία, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο, δεν εξυπηρετεί ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την εθνική μας ασφάλεια» τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, όπως αναμεταδίδει το Reuters. «Για το φρικτό αυτό συμβάν απαιτείται πρώτα η πλέον ενδελεχής και προσεκτική έρευνα από την αστυνομία».

Ο 68χρονος επικεφαλής των Εργατικών εξήγησε ότι δεν στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει, αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται για την επίθεση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραδοθούμε σε έναν “νέο Ψυχρό Πόλεμο”, αυξάνοντας τις εξοπλιστικές μας δαπάνες, εντείνοντας τους πολέμους δι’ αντιπροσώπων στην υφήλιο και πατάσσοντας τους αντιφρονούντες όπως στον Μακαρθισμό» πρόσθεσε.

Ο Κόρμπιν διεμήνυσε πως είναι πιθανό η ρωσική μαφία, η οποία έχει διεισδύσει στη Βρετανία, να κρύβεται πίσω από την επίθεση και τόνισε ότι το Λονδίνο θα πρέπει να σταματήσει να δέχεται βρώμικα χρήματα από την πρώην ΕΣΣΔ.

«Πρέπει να σταματήσουμε να εξυπηρετούμε τον ρωσικό ρουσφετολογικό καπιταλισμό στη Βρετανία και τους διεφθαρμένους δισεκατομμυριούχους που χρησιμοποιούν το Λονδίνο για να προστατεύσουν τον πλούτο τους» τόνισε ο Κόρμπιν. «Συμφωνούμε με τις ενέργειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά του Ρώσους διπλωμάτες, αλλά μέτρα για την αντιμετώπιση των ολιγαρχών και των λαφύρων τους θα είχαν πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις στη ρωσική ελίτ από τις απελάσεις».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact