ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας από Ρόδο: Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι η περιπέτεια της χώρας τελειώνει και άφησε αιχμές ότι «κάποιοι», όσοι προέβλεπαν διαρκώς αρνητικές εξελίξεις, ενδεχομένως στεναχωριούνται με αυτή την εξέλιξη.Η ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών συνεδρίων, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «συμπίπτει με μια μεγάλη καμπή» και συγκεκριμένα με «μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών» και «με το τεράστιο βάρος των δύο πρώτων προγραμμάτων, που αντί να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, κατέστρεψαν το 25% της οικονομίας».

Η μεγάλη περιπέτεια τελειώνει, δεν είναι φυσικό φαινόμενο κι άλλες φορές το ακούσατε αλλά δε συνέβη, συνέχισε. Και πρόσθεσε: «Το ευτύχημα για τον τόπο είναι ότι εκεί που άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μια επιτυχία της κυβέρνησης αλλά της χώρας.

«Η εκχώρηση κυριαρχίας σε ό,τι αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει οριστικά με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης σε μερικές μέρες» σημείωσε. «Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μία έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και το λαό όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό είπε ότι αυτό ξεκινά από την περιφέρεια και πως ψηφίδα- ψηφίδα θα συνθέσει το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει και άλλος κύκλος περιφερειακών συνεδρίων όπου η κυβέρνηση θα επιστρέψει για να αποτιμήσει την πορεία υλοποίησης όσων εξήγγειλε.

Εξαγγελίες για μεταφορές, ενέργεια και ΦΠΑ

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου», άμεσα με επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Πρόκειται για την εναρμόνιση του εναρμονίζει του κόστους μετακίνησης των νησιωτών επιβατών και των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Πρόκειται είπε για ένα αίτημα πολλών δεκαετιών που υλοποιείται όμως από αυτή την κυβέρνηση και μάλιστα σε καιρούς σοβαρών μνημονιακών δεσμεύσεων.

Αστειευόμενος μάλιστα ο πρωθυπουργός από του βήματος με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου σημείωσε ότι σε αντίθεσή με την πρότασή του να καταργηθεί το ισοδύναμο προκειμένου να επανέλθει το καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι στη θέση του θα ζητούσε και την εφαρμογή της συγκεκριμένης τομής αλλά και την επαναφορά του καθεστώτος ΦΠΑ όταν βγούμε από τα μνημόνια – ουσιαστικά εξαγγέλοντας και το δεύτερο.

Επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εξαγγελία που είχε κάνει προ εβδομάδων κατά την επίσκεψή του στη Σύρο για την Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα. Το έργο αυτό, του οποίου η πρώτη φάση εγκαινιάστηκε στην Ερμούπολη, επανέλβαε πως έχει συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σημείωσε, είναι ένα σημαντικό βήμα για την νησιωτική ανάπτυξη, καθώς οδηγεί στην απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact