ΓΥΝΑΙΚΑ

Βαπτιστικοί σταυροί: το ιερό σύμβολο κάθε νέας ζωής

Ίσως το σημαντικότερο ιερό μυστήριο της Ορθόδοξης εκκλησίας, η βάφτιση, ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο χαρμόσυνα γεγονότα στην πορεία της ζωής ενός ζευγαριού.

Η βάφτιση αποτελεί ένα από τα πιο παλιά μυστήρια και συναντάται σχεδόν σε κάθε θρησκευτική παράδοση οποιασδήποτε ιστορικής περιόδου. Πρόκειται για μια διαδικασία μύησης του νέου ανθρώπου και επίσημης εισόδου του σε ένα νέο πνευματικό κόσμο. Στη Χριστιανική πίστη τα στάδια στα οποία διακρίνεται το μυστήριο της βάφτισης είναι τρία: οι ευχές πριν την βάφτιση, η ακολουθία της τελετής και οι ευχές μετά την ολοκλήρωσή της.

Πρωταγωνιστής του μυστηρίου δεν είναι, πάντως, τόσο το βρέφος ή οι γονείς του, αλλά η νονά ή ο νονός του! Ο ανάδοχος του παιδιού είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να καθοδηγήσει την όλη διαδικασία και να επωμιστεί την ευθύνη να γίνει ο πνευματικός του γονιός για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η σχέση που δημιουργείται είναι ισχυρή, γι’ αυτό και η επιλογή από τους γονείς πρέπει να γίνεται με σωστά κριτήρια.

Σύμβολο της ένωσης ανάμεσα σε μια νονά ή έναν νονό και το βαφτιστήρι τους είναι, φυσικά, ο βαπτιστικός σταυρός, το θρησκευτικό σύμβολο του ιερού πνευματικού δεσμού, που τους ενώνει από εκείνη τη στιγμή και για πάντα. Επειδή μάλιστα ο σταυρός, πέρα από την πνευματική του αξία, αποτελεί ένα προϊόν υψηλής αισθητικής, είναι πολλοί εκείνοι που προσπαθούν να κάνουν μια τέτοια επιλογή για το βαφτιστήρι τους, ώστε να τον φοράει και όταν μεγαλώσει ως κόσμημα.

Ιδιαίτερο μερίδιο στη βάφτιση καταλαμβάνουν τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα που συμμετέχουν στην τελετή, τα οποία έχουν τόσο μεγάλη συμβολική σημασία, που στην ουσία συνθέτουν και το νόημα της όλης ιερής κατάστασης. Ένα από αυτά είναι οι βαπτιστικοί σταυροί, όπως αποκαλούνται παραδοσιακά.

Πρόκειται για τα σταυρουδάκια που όλοι γνωρίζουμε, τα οποία συχνά μπορεί και να αντικατασταθούν από μια μικρή εικόνα της Παναγίας, ή ακόμη και ένα μενταγιόν που να την απεικονίζει και μοιράζονται στους καλεσμένους. Την ίδια στιγμή, ένα άλλο ιδιαίτερο κομμάτι αποτελούν τα βαπτιστικά ρούχα, που είθισται να είναι λευκά, παρόλο που πλέον σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται συνδυαστικά και κάποιο άλλο χρώμα, που να ταιριάζει με το λευκό.

Για τις τρεις επόμενες Κυριακές από τη βάπτιση, η νονά ή ο νονός θα πρέπει να πηγαίνει το παιδί στην εκκλησία για να μεταλάβει τη Θεία Κοινωνία. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν και τη βαπτιστική λαμπάδα για να την ανάβουν. Την τελευταία Κυριακή αφήνετε τη λαμπάδα να καεί στην εκκλησία, έχοντας βέβαια αφαιρέσει κάθε διακοσμητικό στοιχείο της.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν μόνο μερικά από τα πιο καίρια σημεία της ιερής τελετής της βάφτισης, ωστόσο, αναδεικνύουν εύγλωττα τη σημαντικότητα του μυστηρίου που χαρακτηρίζει κάθε νέα ζωή. Στο dimasis.gr γνωρίζουμε καλά την αξία τέτοιων στιγμών και στεκόμαστε στο πλευρό σας, έτοιμοι να ικανοποιήσουμε την πιο τρελή σας έμπνευση.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να θαυμάσετε μια μεγάλη συλλογή από βαπτιστικούς σταυρούς για αγοράκια και κοριτσάκια, σε μια διευρυμένη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, με πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους, που ανταποκρίνονται σε κάθε οικονομική απαίτηση. Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.dimasis.gr και επικοινωνήστε μαζί μας για να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να επιλέξετε τον σταυρό βάπτισης που επιθυμείτε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact